Η «παράξενη» συμμαχία μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Ζινπίνγκ
Αύριο που ο Κινέζος Πρόεδρος θα καλωσορίσει ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο για την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, θα έχει την πρώτη του προσωπική συνάντηση εδώ και περισσότερο από 400 ημέρες. Και στην κορυφή της λίστας των συναντήσεων του βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να γίνει αύριο, την ημέρα της τελετής έναρξης σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή και για τις δύο χώρες, δεδομένης της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα μα την Ουκρανία και τις ανησυχίες για μία ενδεχόμενη εισβολή – ένα γεγονός που, αν συμβεί, θα επισκιάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας.
Η συνάντηση των δύο ηγετών θα προσθέσει ένα νέο ορόσημο σε μία ολοένα και πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα, καθώς οι σχέσεις και των δύο χωρών με τη Δύση πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Ο Πούτιν ανήκει σε μία μικρή ομάδα Παγκοσμίων ηγετών που θα παρευρεθούν στου Αγώνες, καθώς οι περισσότερες Δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, έχουν ανακοινώσει διπλωματικό μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα, λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων στη χώρα. Κάποιοι άλλοι ηγέτες απέρριψαν τις προσκλήσεις επικαλούμενοι τα σκληρά μέτρα του Πεκίνου για τον κορονοϊό.
Αυτό σημαίνει ότι οι Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο θα έχουν πολύ διαφορετική εικόνα από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 όταν ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, και μία σειρά άλλων ηγετών Δυτικών χωρών είχαν δώσει το παρόν στην τελετή έναρξης.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν σε αυτούς τους Αγώνες θα δούμε μία επανάληψη των όσων συνέβησαν την προηγούμενη φορά που το Πεκίνο έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες και η Ρωσία εισέβαλε σε μία πρώτη Σοβιετική χώρα, τη Γεωργία. Με την ένταση, λοιπόν, με την Ουκρανία να κλιμακώνεται, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Πούτιν.
Επίσης, το ότι ο Πούτιν και ο Σι θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά από δύο χρόνια υπογραμμίζει και τη σημασία της. Ο Σι δεν έχει ταξιδέψει εκτός Κίνας από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ δεν κάλεσε κανένα ξένο ηγέτη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, εν μέσω της πολιτικής των κλειστών συνόρων και των «μηδενικών κρουσμάτων Covid».
Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει σε μία στιγμή που οι δύο χώρες ενισχύουν τη συνεργασία τους στο εμπόριο, την τεχνολογία, συντονίζουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ εκφράζουν όλο και συχνότερα τη βεβαιότητά τους ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα αποδυναμώσει τη Δύση που κυριαρχεί στον πλανήτη.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Σι κάλεσε τον Πούτιν «να ενισχύσουν το συντονισμό και τη συνεργασία σε διεθνή θέματα» και να απορρίψουν τις «ηγεμονικές πράξεις της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου».
Και παρά το γεγονός ότι στο Ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, το Πεκίνο καλεί σε ειρήνη, στην πραγματικότητα ο Σι έχει σταθεί στο πλευρό του Πούτιν όσον αφορά στη «διαμάχη» με το ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν μακρά ιστορία στήριξης η μία στην άλλη όσον αφορά στις παρεμβάσεις της Δύσης στις εσωτερικές τους υποθέσεις, απαντώντας τις αμερικανικές κυρώσεις ή ψηφίζοντας ως ομάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Την περασμένη Δευτέρα, για παράδειγμα, η Κίνα ήταν το μόνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψήφισε μαζί με τη Ρωσία την απόρριψη της συνάντησης που ζήτησαν οι ΗΠΑ για την ενίσχυση των Ρωσικών στρατευμάτων στα Ουκρανικά σύνορα.
Ωστόσο, το σημείο που ενώνει πραγματικά τους δύο ηγέτες, τα τελευταία χρόνια, είναι οι κοινές τους συγκρούσεις με την Ουάσιγκτον.
Πάντως, αυτό που έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε στην αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών είναι η στενή προσωπική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους.