Η πανδημία έριξε 100 εκατομμύρια ανθρώπους στην φτώχεια
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την παγκόσμια φτώχεια, όπως προκύπτουν από έρευνες και στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα διεθνείς οργανισμοί.
Ειδικά σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από την ύπαιθρο στις πόλεις για να εργαστούν σε εργοστάσια – τα οποία παρέμειναν κλειστά για μήνες, λόγω της πανδημίας – η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι 97 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βούλιαξαν στη φτώχεια το 2020 εξ αιτίας της πανδημίας, υποχρεωμένοι να ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα.
Έκτοτε, τα σημάδια βελτίωσης είναι ελάχιστα. Όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, «παγκοσμίως, η αύξηση της φτώχειας που είδαμε το 2020 εξ αιτίας της Covid συνεχίζει να υφίσταται και ο αριθμός των 97 εκατομμυρίων νέων φτωχών λόγω πανδημίας ισχύει και για το 2021».
Κάτοικοι ενός φτωχού χωριού τα βόρεια του Μπαγκλαντές δηλώνουν σε ρεπορτάζ του CNN ότι δεν διέθεταν καν τα χρήματα για να επιστρέψουν στο χωριό τους, αφού έχασαν τη δουλειά τους στην πρωτεύουσα, Ντάκα.
Μάλιστα, στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι επιχείρησαν – αφού έκλεισαν τα εργοστάσια – να ανοίξουν δικές τους δουλειές ή να επιστρέψουν στην επαρχία να δουλέψουν στα χωράφια, χωρίς όμως να καταφέρουν να προσληφθούν από ανθρώπους που τους θεωρούσαν πρωτευουσιάνους. Οι περισσότεροι δεν είχαν καν να φάνε.
Η αλήθεια είναι ότι το 2020 αποτέλεσε ένα «ιστορικό πισωγύρισμα» στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, με τον αριθμό των ανθρώπων παγκοσμίως που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να αυξάνεται για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Carolina Sánchez-Páramo, παγκόσμια διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για θέματα φτώχειας και ισότητας, παρομοίασε την πανδημία με μία παγκόσμια καταστροφή, η οποία σύντομα θα επεκταθεί πέραν από το επίκεντρό της στην Ανατολική Ασία.
«Γνωρίζαμε ότι το τσουνάμι έρχεται», αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο οικονομικό δίκτυο του CNN.
Και πρόσθεσε ότι «το ερώτημα δεν ήταν αν αυτό – το οικονομικό σοκ – θα αγγίξει τις άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές – του πλανήτη – αλλά το πότε».