Η Τουρκία ακολουθεί το δικό της δρόμο στην οικονομική πολιτική
Σε μία νέα νομισματική κρίση βυθίζεται η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες καθώς οι επενδυτές πωλούν λίρες αντιδρώντας στις απίθανες αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να προχωρά σε μειώσεις επιτοκίων την ώρα που αυξάνεται ο πληθωρισμός.
Η διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, αλλά και του ευρώ ήρθε μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης τα επιτόκια, τα οποία έχουν μειωθεί συνολικά κατά 4% στο 15% από το 19% από το Σεπτέμβριο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα τρέχει με ετήσιο ποσοστό κοντά στο 20% τον Οκτώβριο.
Οι ειδικοί και οι οικονομολόγοι κατηγορούν τον Πρόεδρο Ερντογάν για πολιτική παρέμβαση, καθώς ο ίδιος είναι που πιέζει την Κεντρική Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια δανεισμού.
Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να υποστηρίζει και μία εντελώς ανορθόδοξη θεωρία ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό, κάτι που φυσικά δεν ισχύει – για την ακρίβεια ισχύει το ακριβώς αντίθετο: όσο μειώνονται τα επιτόκια, τόσο αυξάνεται ο πληθωρισμός.
Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κάνει βήμα πίσω (καθώς, όπως είναι γνωστό, το Κοράνι περιγράφει ως αμαρτία το δανεισμό με επιτόκιο). Μιλά για «πόλεμο ανεξαρτησίας» τον οποίο η Τουρκία θα νικήσει. Όπως λέει, τα χαμηλά επιτόκια θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα δώσουν ώθηση στις εξαγωγές και την παραγωγικότητα.
Οι διακυμάνσεις της λίρας ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν ουρές στα βενζινάδικα υπό το φόβο νέων αυξήσεων στις τιμές της βενζίνης, τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε κάποια προϊόντα «με δελτίο» και τους καταναλωτές να αλλάζουν όσα χρήματα έχουν στην τσέπη τους με δολάρια.
Επίσης, ανάγκασαν την Apple να σταματήσει προσωρινά τις διαδικτυακές πωλήσεις της στην Τουρκία. Και, φυσικά, η κατάρρευση της λίρας έχει αυξήσει δραματικά τις τιμές σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα.
Σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της και τονίζει ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες «καθορίζονται από τη δυναμική της ελεύθερης αγοράς», ενώ η αντιπολίτευση ζητά να γίνουν πρόωρες εκλογές, επικαλούμενη τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό, όπως τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι η Κεντρική Τράπεζα.
Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Σεΐχη του Αμπού Ντάμπι να κάνει επενδύσει 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, ποσό που μοιάζει σα να βάζει κανείς τσιρότο σε τραύμα από πυροβολισμό ή ακόμα χειρότερα…
Φυσικά, αυτό που απασχολεί τους πάντες είναι το αύριο της τουρκικής οικονομίας και αν ο Ερντογάν θα κάνει πίσω στις εμμονές του ή αν θα συνεχίσει να πιέζει για μειώσεις επιτοκίων ρίχνοντας τη χώρα στα βράχια και τους Τούρκους πολίτες σε βαθιά φτώχεια.