Ο ιδιοκτήτης της Evergrande πουλάει σπίτια και ιδιωτικά αεροπλάνα

Φωτογραφία: Shutterstock

Προσωπικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων γουάν (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) πούλησε ο Σιου Ξιαγίν, για να διασώσει την κολοσσιαία εταιρεία ακινήτων.

Ο Σιου πούλησε πολλά σπίτια σε Χονγκ Κονγκ, Γκουαγκζού και Σενζέ, καθώς και κάποια ιδιωτικά αεροπλάνα και χρησιμοποίησε τα μετρητά για να διατηρήσει τις βασικές λειτουργίες της αυτοκρατορίας ακινήτων του από τις αρχές Ιουλίου. Συγκεκριμένα, τα χρήματα πήγαν σε μισθούς για το προσωπικό, σε πληρωμές επιτοκίων και σε χρήματα που οφείλονταν σε επενδυτές. Μέρος των χρημάτων πήγαν και για την ολοκλήρωση κάποιων έργων.

Μετά τις αποκαλύψεις για τις κινήσεις του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία ώστε να σώσει την εταιρεία του, η μετοχή της Evergrande ενισχύθηκε κατά 4,3% στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο οι απώλειες της μετοχής ξεπερνούν το 80% από την έναρξη της κρίσης στις αρχές της χρονιάς.

Η Evergrande προσπαθεί να πουλήσει ακίνητα ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία, δεδομένου ότι τα δάνειά της ξεπερνούν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως τα αποτελέσματα τω προσπαθειών ήταν μέτρια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση μεριδίου στην Shengjing Bank αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μία κρατική επιχείρηση διαχείρισης κεφαλαίων.

Όμως, τον περασμένο μήνα, ακύρωσε το σχέδιο πώλησης μειοψηφικού πακέτου μετοχών στη θυγατρική μονάδα διαχείρισης ακινήτων στην αντίπαλη, Hopson Development Holdings, για 2,6 δισ. δολάρια.

Η φημολογία για το ρόλο του Σιου στη διάσωση της εταιρείας αυξάνεται διαρκώς. Το Bloomberg, για παράδειγμα, αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι οι Κινεζικές αρχές διεμήνυσαν στο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να χρησιμοποιήσει την περιουσία του για να αποπληρώσει τα χρέη της Evergrande.

Βέβαια, ο Σιου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να πληρώσει τα κολοσσιαία χρέη της εταιρείας ακινήτων. Η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ λιγότερα από το χρέος των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον γίγαντα των ακινήτων.

Και παρότι μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει αποφύγει την χρεοκοπία εξυπηρετώντας κάποια χρέη – σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και εκπρόθεσμα – το μέλλον δε φαίνεται εξίσου ευοίωνο.

Η υπόθεση της Evergrande έριξε φως στο πρόβλημα των χρεών και άλλων Κινεζικών εταιρειών ακινήτων, με τις μετοχές και τα ομόλογά τους να καταγράφουν διαρκή πτώση.

Ούτως ή άλλως, ο τομέας επλήγη με την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τα υπερβολικά χρέη των εν λόγω εταιρειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ