Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες

Φωτο: Shutterstock

Και ενώ στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βαδίζουμε από μνημόνιο σε μνημόνιο και οι τράπεζες παλεύουν, και θα παλεύουν τα επόμενα χρόνια, με τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους έξω στον κόσμο συντελείται κοσμογονία.

Την αποκαλούν 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με την εξάπλωση των ψηφιακών εφαρμογών, της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, το internet of things (όπου «έξυπνες» συσκευές συνδέονται μεταξύ τους και σε δίκτυα) και τα big data (η επεξεργασία του τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγει η ψηφιακή επανάσταση), μετασχηματίζουν ριζικά τις κοινωνίες, την επιχειρηματικότητα και τις οικονομίες.

Η ψηφιακή επανάσταση οδηγεί στον περιορισμό των παραδοσιακών δικτύων: ο αριθμός καταστημάτων της Bank of America έχει περιοριστεί στα 4.800 (2016) από 6.000 (2011). Την ίδια περίοδο ο αριθμός των πελατών της τράπεζας που πραγματοποιεί συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου από 6 εκατ. άτομα το 2011 ξεπερνούν σήμερα τους 18 εκατ. Σύμφωνα με μελέτες 4 στους 10 καταναλωτές έχουν χρησιμοποιήσει μη τραπεζικά δίκτυα για τραπεζικές υπηρεσίες. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.

Όλα αυτά μοιάζουν βέβαια μακρινά στην Ελλάδα της κρίσης και των κόκκινων δανείων ωστόσο είναι αναπόδραστο ότι όταν η οικονομία ανακτήσει το βηματισμό της και οι τράπεζες επανέλθουν σε μια κανονικότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το νέο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον και τον ριζικό μετασχηματισμό που προκαλεί η τεχνολογία. Και αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη, απ’ όλες, προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν και οι εγχώριες τράπεζες.

g.papadogiannis@economistas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ