Το νούμερο δύο του Μπάφετ… θαυμάζει τους χειρισμούς στην Κίνα
Ο δισεκατομμυριούχος, Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, δήλωσε ότι είναι μεγάλος θαυμαστής του τρόπου που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διαχειρίζεται την οικονομία.
Και, μάλιστα, εξήγησε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο, CNN, ότι έχει εντυπωσιαστεί από τον τρόπο που το Πεκίνο αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται ότι επιτρέπουν οι διοικούντες στην οικονομική φούσκα να ξεφύγει εκτός ελέγχου.
Η Κίνα «παρεμβαίνει στη φούσκα αντί να περιμένει να σκάσει», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway εκτιμώντας ότι οι Κινέζοι «είναι σοφότεροι από μας».
Ο 97χρονος συνεργάτης και επί σειρά ετών φίλος του Γουόρεν Μπάφετ συνέχισε σημειώνοντας την αντίθεση μεταξύ της αμερικανικής και της κινεζικής ιδεολογίας.
«Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η κομμουνιστική Κίνα είναι εξυπνότερη στο χειρισμό της οικονομικής φούσκας από την καπιταλιστική Αμερική», είπε ο Μάνγκερ τονίζοντας ότι «το σύστημά τους λειτουργεί καλύτερα».
Παρά το γεγονός ότι η Κίνα απολαμβάνει δεκαετίες οικονομικής άνθησης βρίσκεται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον περασμένο Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν κυρώσει κατά Κινέζων αξιωματούχων για «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κυρίως σε ό,τι αφορά στη μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων.
Ερωτηθείς σχετικά, αλλά και για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, ο Μάνγκερ απάντησε ότι «ασφαλώς και προτιμώ τις συνθήκες ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες», απλά διευκρίνισε ότι θαυμάζει τον τρόπο που το σύστημά τους λειτούργησε σε συνθήκες οικονομικής φούσκας.
Όσον αφορά στη διαχείριση του υπερπληθυσμού στη χώρα και τον τρόπο που το αντιμετώπισε το Πεκίνο απαγορεύοντας για χρόνια την απόκτηση δεύτερου παιδιού, ο Τσάρλι Μάνγκερ απάντησε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο σε μία πραγματική δημοκρατία σαν τη δική μας».
Υπενθυμίζεται ότι μετά από δεκαετίες αυστηρού οικογενειακού προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής του ενός παιδιού, που ξεκίνησε το 1980 και διατηρήθηκε για 35 χρόνια, η Κίνα προσπαθεί πλέον να αντιμετωπίσει μία δημογραφική κρίση, που σηματοδοτείται από την έλλειψη πολιτών σε ηλικία εργασίας. Πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέπει στα ζευγάρια να κάνουν έως τρία παιδιά.
Όλως περιέργως, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής «δικαιολόγησε» την Κινεζική κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι χώρες σε όλον τον πλανήτη πρέπει να έχουν τον ίδιο τρόπο διακυβέρνησης με τον δικό μας».
Ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε δεχτεί έντονη κριτική, επειδή επαίνεσε την Κινεζική κυβέρνηση που φίμωσε τον ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, εκφράζοντας την ελπίδα οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να μοιάσουν περισσότερο στις Κινέζικες…