Shell: Το πετρέλαιο θα πληρώσει για την πράσινη μετάβαση

Φωτό: Shutterstock

Ο επικεφαλής της κολοσσιαίας πετρελαϊκής εταιρείας, Shell, επέμεινε ότι η εταιρεία του θα ολοκληρώσει την πράσινη μετάβαση έως το 2050, ωστόσο διευκρίνισε ότι για να γίνει αυτό απαιτούνται τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο BBC, ο Μπεν βαν Μπιούντεν απέρριψε το διαχωρισμό που επιχειρείται μεταξύ των δραστηριοτήτων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τονίζοντας ότι η απαίτηση – ακόμα και των επενδυτών – για πράσινη μετάβαση μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση της ρευστότητας που διασφαλίζουν οι παραδοσιακές μέθοδοι.

Ο κ. βαν Μπιούντεν επισκέφτηκε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης που βρίσκεται στο Πέρνις κοντά στο Ρότερνταμ, μία εγκατάσταση, την οποία η Shell σκοπεύει να μεταμορφώσει σε μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων και υδρογόνου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, οι δραστηριότητες στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δε δείχνουν να εγκαταλείπονται. Η Shell θέλει να μάλιστα να αναπτύξει νέα πεδία και οικόπεδα με ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του Κάμπο στη Βόρεια Θάλασσα, από το οποίο η εταιρεία ελπίζει να παράξει 170 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. βαν Μπιούντεν απαντά ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει η κυβέρνηση, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν έχει κανένα νόημα η Βρετανία να υποκαταστήσει τις φυσικές πηγές της με εξαγωγές για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση.

Αυτή τη στιγμή, το παγκόσμιο ενεργειακό αποτύπωμα της Shell αντιστοιχεί στο αποτύπωμα της Ρωσία, αν φυσικά συμπεριλάβουμε τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίων των πελατών της κολοσσιαίας εταιρείας.

Επίσης, σκοπεύει να ξοδέψει τα τετραπλάσια χρήματα στην ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την επόμενη χρονιά.

Αυτός, βέβαια, είναι ο λόγος που κάποιοι αμφισβητούν ότι η Shell θα επιτύχει τους στόχους τους δικούς τους, αλλά και αυτούς που έχουν επιβληθεί από Ολλανδικό δικαστήριο, το οποίος υποχρεώνει την εταιρεία να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου που εκπέμπει έως το 2030 και να τις έχει εξαλείψει οριστικά έως το 2050. Η Shell σκοπεύει να ασκήσει έφεση σε μέρη της απόφασης.

Ένα μέρος της απόφασης, που θα ασκήσει έφεση, αφορά στους πελάτες της Shell. Η εταιρεία έχει κληθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει το ενεργειακό τους αποτύπωμα, το οποίο αντιστοιχεί στο 90% του συνόλου της εταιρείας.

Ειδικοί θεωρούν ότι η Shell θα παράγει περισσότερες εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου το 2030 σε σχέση με σήμερα, καθώς η επιχείρηση προσπαθεί να επεκτείνει την παραγωγή φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής της Shell πάντως απαντά ότι όλα αυτά είναι εικασίες και ότι η εταιρεία ακολουθεί το σχέδιό της έχοντας μειώσει την πυκνότητα του άνθρακα κατά 17% από το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ