Έντονες ανησυχίες από την επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας
Η Κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,9% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά – ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο και χαμηλότερος απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά περίπου 8%, γεγονός που δείχνει ότι η ανάπτυξη χάνει την ορμή της.
Οι ελλείψεις ενέργειας, τα νέα ξεσπάσματα κορωνοϊού και οι πιέσεις που ασκεί το Πεκίνο σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας επιβαρύνουν την κατάσταση. Ενώ είναι πολύ πιθανό να πιέσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και το επόμενο διάστημα, οπότε, όπως λένε οι αναλυτές, δε θα πρέπει να υποβαθμίζονται.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τους τελευταίους μήνες.
Η πρώτη μεγάλη πρόκληση είναι οι τεράστιες ελλείψεις ενέργειας και οι αυξήσεις των τιμών, οι οποίες επηρεάζουν το κόστος πρώτων υλών.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε σε μία στιγμή που το Πεκίνο αύξανε τις πιέσεις στις τοπικές κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του άνθρακα στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει η κεντρική κυβέρνηση για μηδενικό αποτύπωμα έως το 2060.
Πολλές επαρχίες έχουν εφαρμόσει περιορισμούς στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας μπλακ άουτ σε σπίτια και εργοστάσια. Αυτό συνέπεσε με τις καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή άνθρακα. Η Σάνξι παράγει το 30% του άνθρακα στην Κίνα.
Η ενεργειακή κρίση ήρθε σε μία στιγμή που ο τομέας των ακινήτων της Κίνας βρέθηκε επίσης σε κρίση. Η Evergrande, με χρέη 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ άλλη μία εταιρεία ακινήτων, η Fantasia κατέρρευσε.
Η επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων θα επηρεάσει τις δραστηριότητες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται γύρω από την κατασκευή, εκτιμούν οι ειδικοί. Την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας υποβαθμίζει, με δηλώσεις αξιωματούχων, τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Ειδικοί θεωρούν ότι ο συνδυασμός της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης των ακινήτων στην Κίνα θα επηρεάσει την οικονομία και τελικά θα υποχρεώσει την Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Μέσα σε όλα αυτά, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι πιέσεις σε μία σειρά κλάδων της Κινεζικής οικονομίας, εξ αιτίας του προγράμματος που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Σι Ζινπίνγκ και έχει ως απώτερο σκοπό την αναμόρφωση της Κινεζικής κοινωνίας.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα πενταετές πλάνο, από το οποίο φαίνεται ότι τα μέτρα στις επιχειρήσεις θα διατηρηθούν και το επόμενο διάστημα. Και παρά το γεγονός ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη, σε πρώτη φάση τα μέτρα πλήττουν τις επιχειρήσεις, αλλά και την κατανάλωση. Αυτό φυσικά θα επηρεάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο διάστημα.