Ο «πονοκέφαλος» του 2020 είναι ακόμα εδώ

Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης/ Φωτογραφία AP

Βρισκόμαστε μόλις δύο μήνες πριν την έναρξη του 2022, ωστόσο η ανθρωπότητα και η παγκόσμια οικονομία δεν έχουν «γλυτώσει» ακόμα από το 2020.

Παρά τα καλά νέα όσον αφορά στα εμβόλια κατά της Covid-19, τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη και την εμφανή αισιοδοξία στη Wall Street και σε άλλες αγορές, η ανθρωπότητα δεν την έχει… γλυτώσει ακόμα.

Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι διαλυμένη. Η Ευρώπη και η Ασία βρίσκονται αντιμέτωπες με πιθανές ελλείψεις ενέργειας. Και η αμερικανική κυβέρνηση αδυνατεί να λύσει το αδιέξοδο με την αύξηση του ορίου χρέους. Όλα αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι ακόμα ασφαλής.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η ίδια αβεβαιότητα με το Μάρτιο του 2020 όταν η πανδημία ξεκινούσε», δήλωσε στο CNN ο Μάικ Ο’Ρουρκ, στρατηγικός οικονομικός αναλυτής του Jones Trading. Όπως εξήγησε, η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές έχουν πρόσβαση σε εύκολο χρήμα.

Η εφοδιαστική κρίση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει ό,τι μπορεί. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των λιμανιών σε 24ωρο και 7ήμερο.

Όμως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα. Για πολλούς αναλυτές, μάλιστα, η 24ωρη λειτουργία των λιμανιών έρχεται μάλλον καθυστερημένα. Εξ άλλου, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο συνωστισμός των πλοίων στα λιμάνια. Υπάρχει και η έλλειψη οδηγών φορτηγών, η έλλειψη φορτηγών, λόγω της έλλειψης μικροτσίπ, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η εφοδιαστική κρίση θα συνεχιστεί και το 2022.

Η αύξηση των τιμών

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών και οι ανησυχίες είναι έντονες, παρά το γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θεωρούν «μεταβατικές» τις αυξήσεις. Ωστόσο, το «μεταβατική» είναι μάλλον ευχολόγιο για τους ανθρώπους που εργάζονται για να διατηρούν τον πληθωρισμό στο 2%.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι καταναλωτές πρέπει να αντιμετωπίσουν την έλευση του χειμώνα με μία παγκόσμια έλλειψη ενέργειας. Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ αναμένεται να ξοδέψουν 54% περισσότερα χρήματα για προπάνιο, 43% περισσότερο για πετρέλαιο θέρμανσης, 30% περισσότερα για φυσικό αέριο και 6% για ρεύμα.

Στην Ευρώπη, οι αυξήσεις είναι πολύ πιο δραματικές, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, αγγίζουν το 200% σε σύγκριση με το μέσο όρο του 2019. Σε ύψη ρεκόρ είναι οι τιμές άνθρακα και στην Κίνα, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι διακοπές ρεύματος για να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Και μέσα σε όλα αυτά, το Κογκρέσο των ΗΠΑ φλερτάρει με την καταστροφή, καθώς τα δύο κόμματα δε συμφωνούν στην αύξηση του ορίου δανεισμού.

Άρα είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς γιατί η Wall Street σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Και, δυστυχώς, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι μετοχές στις ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε μία μεγάλη φούσκα, χωρίς όμως να ξέρουν αν και πότε θα σκάσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ