Morgan Stanley: Το 70% των αμερικανικών επιχειρήσεων υιοθετούν ελαστικό μοντέλο εργασίας
Πώς θα είναι στο μέλλον η εργασία; Κατά πάσα πιθανότητα δε θα περιλαμβάνει τη μετάβαση στο γραφείο πέντε μέρες την εβδομάδα, τουλάχιστον για τους εργαζόμενους σε κολοσσιαίες εταιρείες, ακόμα και όταν εξασθενίσει η απειλή του κορωνοϊού. Αυτό είναι το συμπέρασμα – κλειδί της έρευνας της Morgan Stanley όσον αφορά στην επιστροφή στο γραφείο των εργαζομένων σε 61 αμερικανικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Wall Street και έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Από την ανάλυσή μας προκύπτει ότι το 69% των επιχειρήσεων υιοθετούν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας με τρεις μέρες προσέλευση στο γραφείο και δύο μέρες κατ’ οίκον εργασίας», τόνισε ο Ρόναλντ Κάμντεμ, του οποίου η ομάδα αναλυτών και ερευνητών προχώρησε στην εν λόγω έρευνα της Morgan Stanley.
Μόνο το 10% δήλωσαν την προτίμησή τους για εργασία στο γραφείο, την ώρα που η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα καθυστέρησε τα σχέδια πολλών κολοσσιαίων εταιρειών – ειδικά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας – για επαναφορά των εργαζομένων στα γραφεία το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Και παρά το γεγονός, επισημαίνουν οι αναλυτές, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γράψουμε το τελευταίο κεφάλαιο της πανδημίας και το πώς άλλαξε τις επιχειρήσεις στην Αμερική και τον τρόπο που διαχειρίζονται το χώρο τους, το πιθανότερο είναι ότι δε θα επιστρέψουμε σε ένα μοντέλο του «business-as-usual».
Η αναταραχή που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε εκατομμύριο εργαζομένους να παραιτηθούν από τη δουλειά τους, με άλλους να συνταξιοδοτούνται, κάποιους να αναζητούν δουλειά σε πιο κοντινή απόσταση από το σπίτι τους, υψηλότερο μισθό ή ελαστικότητα στις ώρες εργασίας.
Από την έρευνα της Morgan Stanley προκύπτει ότι περίπου το 34% των εταιρειών έχουν αρχίσει την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τους κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους και εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 70% έως τα τέλη Μαρτίου του 2022, δηλαδή δύο χρόνια μετά την έναρξη των lockdown. Το 30% των εταιρειών που απομένουν δεν έχουν ακόμα συγκεκριμένο σχέδιο επιστροφής των υπαλλήλων.
Και καθώς η αβεβαιότητα και οι αλλαγές συνεχίζονται, είναι δύσκολο ακόμα να υπολογίσει κανείς το τι θα συμβεί με τα γραφεία των εταιρειών. Η αξία τους στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει κατά 6% σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας, την ώρα που οι τιμές ακινήτων γενικά έχουν ενισχυθεί κατά 8% το ίδιο διάστημα.
Βέβαια, τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις πολύ μειωμένες πωλήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους αναλυτές της Wall Street να εκτιμούν ότι θα έχουν καλύτερη εικόνα την επόμενη χρονιά όταν οι ενοικιάσεις και οι πωλήσεις θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.