Κρίση χρέους βλέπουν ο Ρουμπινί και ο Ελ Εριάν
Ξαναχτύπησε με δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία ο Dr. Doom, ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, και μαζί με το διάσημο επενδυτή Μοχάμεντ Ελ Εριάν, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την παγκόσμια οικονομία και τον κίνδυνο να πέσει σε στασιμοπληθωρισμό.
Οι δύο οικονομολόγοι, γνωστοί για τις ζοφερές προβλέψεις τους για την οικονομία, εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα μια σειρά επίμονων αρνητικών κλυδωνισμών προσφοράς θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη στασιμότητα, επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και διαρκή αύξηση του πληθωρισμού.
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν αξιολόγησε τις κινήσεις των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία θεωρεί ως τον πιο σημαντικό δείκτη στον κόσμο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Όπως λέει, ο συνδυασμός εξαιρετικά χαμηλών και σχετικά σταθερών αποδόσεων έχει προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς παρατηρητές, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες να καταγράφουν μία αξιοσημείωτη άνοδο εγείροντας ερωτήματα για τις αγορές, τις πολιτικές και, φυσικά, την παγκόσμια οικονομία.
Ο γνωστός επενδυτής αξιολόγησε την πορεία των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι εδώ και χρόνια οι διακυμάνσεις τους σηματοδοτούν αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, αυτό δε ισχύει το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο το περιεχόμενο των πληροφοριών τους έγινε στρεβλό και λιγότερο πολύτιμο. Και αυτό συνέβη επειδή μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών άλλαζαν τα δεδομένα.
Όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, τα τρισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων που αγοράστηκαν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν προκαλέσει στρεβλώσεις.
Και ενώ τα προγράμματα χαλάρωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι αποδόσεις του αμερικανικού δεκαετούς αυξάνονται αργά αλλά διαρκώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες – από 1,30% στο 1,50%.
Έτσι, όσο μεγαλύτερο είναι το χτύπημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή για τη λειτουργία της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα – κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό. Και όπως λέει ο Ελ Εριάν, ένας συνδυασμός ατυχήματος της αγοράς και λάθους πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων, άρα και σε μια νέα κρίση χρέους.
Στο μεταξύ, τα προβλήματα στην προσφορά προϊόντων θα γίνουν πιο δομικά και επομένως θα παραταθούν, οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν από τους υψηλότερους μισθούς που θα πρέπει να προσφέρουν πολλές επιχειρήσεις για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους που τους λείπουν και να διατηρήσουν αυτούς που έχουν, με συνέπεια οι κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να «σφίγγουν τα λουριά».
Ο Ελ Εριάν καταλήγει στην εκτίμηση ότι αν καθυστερήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, τότε η παγκόσμια οικονομία θα συρθεί σε μία διαρκή φάση στασιμοπληθωρισμού και χρηματοπιστωτική αστάθεια.