Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την ενεργειακή κρίση
Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, λόγω του καιρού και της αύξησης της ζήτησης επιδεινώνεται χτυπώντας συναγερμό για τους χειμωνιάτικους μήνες όταν θα απαιτηθεί περισσότερο φως και ενέργεια για να θερμανθούν τα σπίτια. Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν τις συνέπειες για τους καταναλωτές, ωστόσο παραδέχονται ότι ίσως δε διαθέτουν αρκετά εργαλεία ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν την εκτόξευση των τιμών.
Το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την πίεση που ασκείται στις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς οι ηγέτες ανά τον κόσμο ετοιμάζονται για τη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή το Νοέμβριο.
Στην Κίνα, τα κυλιόμενα blackout για τους πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ στην Ινδία οι σταθμοί ηλεκτροδότησης δίνουν μάχη για να βρουν άνθρακα. Οι ενώσεις καταναλωτών στην Ευρώπη ζητούν να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στους καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ενισχυθεί κατά 130% από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ έχουν οκταπλασιαστεί σε διάστημα ενός έτους. Στην Ανατολική Ασία, οι τιμές έχουν ενισχυθεί κατά 85% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και στις ΗΠΑ, οι τιμές κινούνται μεν σε χαμηλότερα επίπεδα, όμως βρίσκονται σε υψηλά 13 ετών.
Η κατάσταση αυτή έχει δώσει ώθηση και στις τιμές άνθρακα και πετρελαίου, που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή. Η Ινδία, η οποία παραμένει εξαιρετικά εξαρτημένη από τον άνθρακα, ανακοίνωσε ότι τα 63 από τα 135 εργοστάσια ενέργειας που έχει διαθέτουν αποθέματα δύο ημερών ή και λιγότερο.
Δεν υπάρχει εύκολη λύση
Η κρίση προκλήθηκε από την αυξημένη ζήτηση για ενέργεια, καθώς ενισχύεται η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, ενώ το σύστημα εύκολα διαταράσσεται από τις καιρικές συνθήκες ή από μηχανικά προβλήματα.
Ο ασυνήθιστα μακρύς και κρύος χειμώνας στις αρχές της χρονιάς μείωσε τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η αυξημένη ζήτηση στη συνέχεια δυσκόλεψε τις προσπάθειες να επαναφέρουν τα αποθέματα φυσικού αερίου στα φυσιολογικά τους επίπεδα.
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες ρευστοποιημένου φυσικού αερίου δεν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα. Ενώ το πρόβλημα οξύνθηκε από τη μείωση των ρωσικών εξαγωγών.
Η δυναμική δεν είναι καθόλου ευνοϊκή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 47% από τις αρχές Αυγούστου, ενώ σε πρόσφατη έκθεσή της, η Bank of America προέβλεψε ότι η τιμή του αργού θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, αν ο χειμώνας είναι βαρύς.
Θεωρητικά, η Ρωσία θα μπορούσε να επέμβει. Σύμφωνα με τη Société Générale, αν οι γερμανικές αρχές εγκρίνουν ταχύτερα τον αγωγό, Nord Stream 2, στέλνοντας απευθείας αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να βοηθηθεί.