Βαθαίνει η κρίση στο real estate της Κίνας

Φωτογραφία shutterstock

Μία Κινεζική εταιρεία κατασκευής πολυτελών διαμερισμάτων δεν κατάφερε χθες να πληρώσει επιτόκια ύψους 315 εκατομμυρίων στους πιστωτές της, αυξάνοντας τους φόβους ότι η οικονομική κρίση που παρουσιάζει ο διογκωμένος τομέας του real estate επεκτείνεται πέραν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος της Evergrande.

Τώρα, η Fantasia Holdings, κατασκευαστική με έδρα τη Σενζέν, έχασε σε πρώτη φάση την πληρωμή τόκων ύψους 206 εκατ. δολαρίων σε ομόλογα που ωρίμαζαν στις αρχές της εβδομάδας και η διοίκησή της ήδη «εξετάζει τις συνέπειες της οικονομικής κατάστασης στη ρευστότητα» του ομίλου.

Από την άλλη, η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της Country Garden, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευαστικής της Κίνας μετά την Evergrande, ανακοίνωσε ότι η Fantasia δεν της αποπλήρωσε δάνειο ύψους 700 εκατ. γουν (109 εκατ. δολαρίων). Η Fantasia είχε ήδη ανακοινώσει ότι δε θα προχωρούσε τις πληρωμές της.

Ήδη η S&P και η Moody's υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Fantasia στην κατηγορία «χρεοκοπία», ενώ η μετοχή της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3,2% και της Country Garden Holdings κατά 2,8%.

Οι παραπάνω εξελίξεις αναβίωσαν τους φόβους ότι τα χρέη των εταιρειών αυξάνονται διαρκώς στον διογκωμένο τομέα των κατασκευών στην Κίνα. Τα εν λόγω χρέη αντιστοιχούν στο 29% των δανείων που εξέδωσαν οι Κινεζικές τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την Κινεζική οικονομία, καθώς αντιστοιχεί – με τις σχετικές υπηρεσίες – στο 30% του ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Ειδικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η κατάσταση στον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας είναι πολύ ανησυχητική, ενώ η χρεοκοπία της Fantasia δείχνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η Evergrande προφανώς και έχουν «επηρεάσει τους ανθρώπους που θέλουν να αγοράσου σπίτια, τους κατασκευαστές και τις τράπεζες» δημιουργώντας προβλήματα ρευστότητας και σε άλλες εταιρείες.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η κατάσταση στον Κινεζικό κατασκευαστικό κλάδο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Οι πωλήσεις ακινήτων στις 30 μεγαλύτερες Κινεζικές πόλεις υποχώρησαν το Σεπτέμβριο κατά 31% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση χρέους της Evergrande έχει αναστατώσει τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργώντας και έντονες ανησυχίες για το πώς θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς χρηματαγορές.

Τα προβλήματα της Evergrande έχουν ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αφότου το Πεκίνο άρχισε να βάζει κανόνες και περιορισμούς στον τομέα ακινήτων από το Αύγουστο του 2020 για να σταματήσει ο υπερβολικός δανεισμός των εταιρειών και, κατά συνέπεια, η υπερθέρμανση της αγοράς.

Στις αρχές της χρονιάς, η Κινεζική κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι δίνει προτεραιότητα στην «ευημερία όλων» τονίζοντας ότι οι τιμές των ακινήτων προκαλούν ανισότητα και απειλούν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ