Με ελλείψεις σε ρούχα και παπούτσια η φετινή σεζόν
Δραματικές συνέπειες για πολλές εταιρείες ένδυσης – και ειδικά αθλητικών ειδών – φαίνεται ότι θα έχει το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού. Η αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις ελλείψεις κοντέινερ και το συνωστισμό στα λιμάνια έχουν αρχίσει να δημιουργούν ανησυχίες για μία σειρά προϊόντων, από αυτοκίνητα έως παπούτσια.
Άμεσα πλητόμενες φαίνεται να είναι κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης και υπόδησης των Ηνωμένων Πολιτειών: βασική αιτία είναι το κλείσιμο κάποιων εργοστασίων παραγωγής στο Βιετνάμ, λόγω του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Αυτό έκανε εταιρείες από την PacSun έως τη Nike να εκδίδουν προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην παροχή προϊόντων.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Nike μείωσε τις προβλέψεις των ετήσιων πωλήσεων εξ αιτίας των προβλημάτων στην αλυσίδα παραγωγής, παρά το γεγονός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας τόνισε ότι η καταναλωτική ζήτηση είναι πολύ ισχυρή.
Η Nike φτιάχνει τα τρία τέταρτα περίπου των παπουτσιών που πουλάει στη Νοτιοανατολική Ασία, με το 51% και το 24% της παραγωγής της να βρίσκεται στο Βιετνάμ και την Ινδονησία, αντίστοιχα. Όμως, το υποχρεωτικό κλείσιμο εργοστασίων που επέβαλε η κυβέρνηση του Βιετνάμ για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο κόστισε στη Nike τουλάχιστον 10 εβδομάδες παραγωγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας.
Μάλιστα, ο επικεφαλής Οικονομικών της εταιρείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακόμα και όταν αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια – σταδιακά από τον Οκτώβριο – θα χρειαστούν μήνες για να επανέλθουν στην κανονική τους παραγωγή. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον τα μισά εργοστάσια της εταιρείας στο Βιετνάμ είναι κλειστά.
Στο Βιετνάμ παράγεται επίσης τουλάχιστον το ένα τρίτο των ρούχων και παπουτσιών της Under Armour, ενώ σημαντική έκθεση στη χώρα έχουν η Ugg, η Coach, αλλά και η Michael Kors.
Τον περασμένο Ιούλιο, το Βιετνάμ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, λόγω μίας ύποπτης νέας μετάλλαξης, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επεκτεινόταν με ταχείς ρυθμούς σε βιομηχανικές περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά lockdown και έκλεισε εργοστάσια έως τα μέσα Αυγούστου, όμως τελικά τα μέτρα επεκτάθηκαν και το Σεπτέμβριο, με κάποιες μονάδες παραγωγής να παραμένουν ακόμα και τώρα κλειστές.
Ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως περάσουν έξι μήνες έως ότου η παραγωγή στα εργοστάσια ένδυσης και υπόδησης αμερικανικών εταιρειών να επανέλθει η κανονικότητα και η παραγωγή να επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Ωστόσο, κάποιοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο «κατάρρευσης του συστήματος». Οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με καθυστερήσεις δύο έως τεσσάρων εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι αντίστοιχες καθυστερήσεις θα υπάρξουν και στα χειμωνιάτικα ρούχα και παπούτσια, πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεαστεί περαιτέρω η καταναλωτική ζήτηση τους επόμενους μήνες.