Εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη παλεύουν για να ζεσταθούν
Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη ίσως να μην μπορέσουν να πληρώνουν για τη θέρμανση των σπιτιών τους το χειμώνα που μας έρχεται, λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών αερίου και πετρελαίου.
Οι ειδικοί, οι οργανώσεις κατά τη φτώχειας και οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος προειδοποιούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού και οι αυξήσεις εντείνουν ένα υφιστάμενο πρόβλημα, που συνδέεται με τις υψηλές τιμές ενέργειες, το χαμηλό εισόδημα των νοικοκυριών και τα σπίτια που δεν είναι ενεργειακά αυτόνομα.
Πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Στέφαν Μπουζαρόφσκι στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έδειξε ότι έως και 80 εκατομμύρια νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη «πάλευαν» να διατηρηθούν ζεστά ακόμα και πριν την πανδημία.
Πλέον, όμως, οι αυξήσεις στις τιμές δημιουργούν πρόβλημα σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, καθώς δε θα καταφέρουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Πολλά από αυτά θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, καθώς είδαν το εισόδημά τους να υποχωρεί και τους λογαριασμούς να αυξάνονται εξ αιτίας της πανδημίας.
Περισσότερο απ’ όλους έχουν χτυπηθεί οι εργαζόμενοι στον τομέα της λιανικής, στα ξενοδοχεία, σε αεροπορικές εταιρείες, στην εστίαση και σε παρεμφερείς τομείς, ενώ πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, τουλάχιστον επτά εκατομμύρια νοικοκυριά το χρόνο στην Ευρώπη λαμβάνουν ειδοποίηση για διακοπή της παροχής τους, επειδή δεν έχουν πληρώσει λογαριασμούς. Η πανδημία, φυσικά, επιδείνωσε το πρόβλημα, επειδή οι πολίτες έμειναν περισσότερο στο σπίτι τους, εξ αιτίας των lockdown, και άρα αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας.
Την ίδια ώρα, οι τιμές αυξάνονται επειδή οι εταιρείες παροχής αερίου προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα αποθέματά τους, που μειώθηκαν λόγω της υψηλής ζήτησης από το κρύο του περυσινού χειμώνα και του κλιματισμού από τη ζέστη το καλοκαίρι. Αυτό οδήγησε την κατανάλωση και τις τιμές σε ιστορικά υψηλά.
Οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου για παράδοση τον Οκτώβριο έχουν υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο τρίμηνο, ενώ τα στοιχεία του πληθωρισμού δείχνουν σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας σε Γαλλία και Ιταλία.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουζαρόφσκι, ο κίνδυνος «ενεργειακής φτώχειας» στην Ευρώπη είναι διπλάσιος απ’ ό,τι ο κίνδυνος φτώχειας σε ποσοστό έως 60% σε σύγκριση με το 20% με 30% για τη γενική φτώχεια.
Η Βουλγαρία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό «ενεργειακά φτωχών» ανθρώπων στην Ευρώπη με ποσοστό 31%, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία με 28%, τη σχετικά ζεστή Κύπρο με 21% και την Πορτογαλία στο 19%. Ο πληθυσμός της Ελβετίας είναι ο λιγότερο ευάλωτος στην «ενεργειακή φτώχεια» σε ποσοστό 0,3% και ακολουθεί η Νορβηγία σε ποσοστό 1%.
Ειδικοί, πάντως, και ανθρωπιστικές οργανώσεις επιμένουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής, αν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά.