Μετά τη Δέλτα, έρχονται οι φόβοι για κατάρρευση της Κινεζικής αγοράς ακινήτων
Οι δραματικές προσπάθειες του Πεκίνου φέτος το καλοκαίρι να περιορίσει το νέο ξέσπασμα της πανδημίας έπληξαν, όπως ήταν φυσικό, την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα και αυξάνουν διαρκώς τις ανησυχίες για την ισχύ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά μόλις 2,5% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο πριν – ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο, ενώ έρχεται μετά από συρρίκνωση 8,5% τον Ιούλιο.
Οι Κινεζικές αρχές απέδωσαν την ισχνή ανάπτυξη στο νέο ξέσπασμα του κορονοϊού και στις πλημμύρες, οι οποίες απέτρεψα τους Κινέζους από τις διακοπές, με αποτέλεσμα να πληγεί ο εσωτερικός τουρισμός. Ισχνή ήταν και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και οι νέες επενδύσεις.
Τα στοιχεία αυτά – που ανακοίνωσε η Κινεζική κυβέρνηση – δείχνουν το πώς η δράση της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, με τοπικά lockdown και ακυρώσεις πτήσεων, έπληξαν στην οικονομία.
Βέβαια, η προσέγγιση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί υπό έλεγχο η νέα μετάλλαξη Δέλτα, αλλά εις βάρος της οικονομίας.
Όμως, όπως μεταδίδει το οικονομικό δελτίο του CNN, η οικονομία της Κίνας έχει σημαντικότερα προβλήματα από τα «αδύναμα» οικονομικά στοιχεία του καλοκαιριού που μας πέρασε. Για παράδειγμα, οι νέες οικοδομές μειώθηκαν – με βάση τα τετραγωνικά – κατά 3,2% κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των ακινήτων στην Κίνα θα ενταθούν, λόγω και των περιορισμό του δανεισμού που επιβάλει στους κατασκευαστές η Κινεζική κυβέρνηση.
Φυσικά, τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί η πιθανή κατάρρευση του γίγαντα των ακινήτων, Evergrande, η οποία έχει προειδοποιήσει για χρεοκοπία, λόγω του τεράστιου χρέους της, που ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πρόσφατα, ο κολοσσός των ακινήτων ανακοίνωσε ότι η κρίση της ρευστότητάς της έχει επιδεινωθεί δραματικά, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα χρέη της και να βρει αγοραστές για κάποια περιουσιακά της στοιχεία.
Η εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες της Κίνας, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην αγορά ακινήτων της χώρας και στα χρηματιστήρια, λόγω της δραματικής πτώσης της μετοχής και των ομολόγων της.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία θα δημιουργήσει ντόμινο καταστροφής στον τραπεζικό τομέα της Κίνας και, στη συνέχεια, στην οικονομία. Ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και κοινωνική αναταραχή, λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων της. Ήδη υπήρξαν αναφορές για διαμαρτυρίες εργαζομένων για τα δεδουλευμένα τους, αλλά και επενδυτών.