Είκοσι κτηνοτροφικές εταιρείες παράγουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από τη Γερμανία
Είκοσι εταιρείες κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων εκπέμπουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Γαλλία – και, μάλιστα, λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική στήριξη, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα οικολογικών οργανώσεων.
Η κτηνοτροφία είναι ένας τομέας της παραγωγής που επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και, συγκεκριμένα, ευθύνεται για το 14% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Επιστημονικές έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.
Μεταξύ του 2015 και του 2020, οι εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων έλαβαν πάνω από 478 δισεκατομμύρια δολάρια ως στήριξη από 2.500 επενδυτικές εταιρείες, τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία – τα περισσότερα εξ αυτών εδρεύουν στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη.
Με τόσο σημαντική οικονομική στήριξη, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή κρέατος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά επιπλέον 40 εκατομμύρια τόνους έως το 2029 για να φτάσει τα 366 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κρέατος αναμένεται να συνεχίσουν να είναι η Κίνα, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, καθώς και κάποιες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έως το 2029, οι εν λόγω χώρες πιθανότατα θα παράγουν το 60% του κρέατος στον κόσμο.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian, τα τρία τέταρτα της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη χρησιμοποιούνται για την εκτροφή ζώων ή για την παραγωγή τροφής τους. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, 1,75 δισεκατομμύρια στρέμματα είναι αφιερωμένα στην εκτροφή βοοειδών – μια περιοχή σχεδόν σαν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην έρευνα τονίζεται επίσης η συγκέντρωση που παρατηρείται στη βιομηχανία παραγωγής κρέατος η γαλακτοκομικών προϊόντων, με τις μεγάλες εταιρείες να αγοράζουν τις μικρότερες για να περιορίσουν τον ανταγωνισμό. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται περαιτέρω τα βιώσιμα μοντέλα παραγωγής.
Προσφάτως, οι εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την πρωτεΐνη του κρέατος σε εναλλακτικές κρέατος και υποκατάστατα, τα οποία σύμφωνα με τους ακτιβιστές, δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα.
Όπως λένε, «θα πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τον αριθμό των ζώων που εκτρέφονται για το κρέας τους στον πλανήτη και αν δοθούν πρωτοβουλίες για διαφορετικά μοντέλα κατανάλωσης τροφής».
Επίσης, ζητούν περισσότερους κανονισμούς για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Αγροτική Ένωση έχει θέσει ως στόχο το μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία στην Αγγλία και την Ουαλία έως το 2040.