Το Brexit έχει σακατέψει τις βρετανικές εξαγωγές
Οι Βρετανικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν δραματικές απώλειες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους εξ αιτίας των δασμών που έφερε το Brexit, με τις πωλήσεις βοδινού κρέατος και τυριού να έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα.
Οι παραγωγοί της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών της χώρας έχουν χάσει 2 δισεκατομμύρια στερλίνες από πωλήσεις, ένα ποσό, το οποίο δεν είναι δυνατό να ισοσταθμιστεί από την αύξηση των πωλήσεων την ίδια περίοδο σε χώρες εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Αυστραλίας.
Ειδικοί τονίζουν ότι οι απώλειες των 2 τρισεκατομμυρίων στερλινών αντανακλούν τα πραγματικά προβλήματα του Brexit και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί παρασκευαστές ποτών και φαγητών, καθώς και οι αγρότες εξ αιτίας των ελλείψεων σε οδηγούς φορτηγών, εργαζομένων, αλλά και την άμεση ανάγκη για κυβερνητική στήριξη.
Μάλιστα, οι ελλείψεις εργαζομένων έχουν αφήσει τα βρετανικά καταστήματα με άδεια ράφια, ενώ παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα σε παραδόσεις, καθώς και προβλήματα στην παραγωγή.
Ανά κατηγορία προϊόντος, οι μεγαλύτερες μειώσεις πωλήσεων προς την ΕΕ παρατηρήθηκαν στα γαλακτοκομικά και το κρέας. Οι εξαγωγές βοοειδών υποχώρησαν κατά 37%, το τυρί κατά 34% και το γάλα κατά 19% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Οι εξαγωγές της Βρετανίας προς όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχώρησαν σημαντικά, με τις απώλειες στις εξαγωγές προς Ιρλανδία να ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια στερλίνες, την ώρα που οι εξαγωγές προς Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία έπεσαν στο μισό σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Ωστόσο, σε ετήσια βάση οι εξαγωγές σολομού και ουίσκι, δύο από τα εμβληματικά προϊόντα της Σκωτίας, ενισχύθηκαν κατά 27% και 20%, αντίστοιχα.
Οι εξαγωγείς «παλεύουν» με την επιπλέον γραφειοκρατία και τα επιπλέον διοικητικά κόστη, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Οι Βρετανικές εταιρείες χρειάζονται – από το Brexit και μετά – μία σειρά εγγράφων για τους εμπορικούς κανονισμούς, τα τελωνεία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έτσι ώστε να μπαίνουν τα προϊόντα στην ΕΕ.
Ειδικά οι εξαγωγείς τροφίμων αντιμετωπίζουν πάρα πολλές δυσκολίες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους εκτενείς ελέγχους, την ώρα που τα φορτηγά στο Καλαί καθυστερούν πολλές ώρες, συχνά εξ αιτίας ελλείψεων στα απαραίτητα έγγραφα.
Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που προειδοποιούν ότι πολλές εταιρείες θα αναγκαστούν το επόμενο διάστημα να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους σε χώρα της ΕΕ ώστε να διευκολυνθούν οι εξαγωγές.
Σύμφωνα με τις αρχές, πλήγμα έχουν δεχτεί και οι εισαγωγές, με τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα να έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος υποχώρησαν κατά 19,6%, οι εισαγωγές τυριού κατά 17,6% και κοτόπουλου κατά 17,9%.