Μικρή υποχώρηση του καθεστώτος στην Κούβα μετά τις διαδηλώσεις

Φωτογραφία: AP Images

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας νομιμοποίησε τις μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις στον απόηχο των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που τάραξαν τη χώρα τον περασμένο μήνα.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο, BBC, οι νέοι κανονισμοί τη κυβέρνησης επιτρέπουν τη δημιουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων με έως 100 εργαζομένους.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίαζ – Κανέλ δήλωσε ότι η Κούβα κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ανανεώσει το οικονομικό της μοντέλο.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι τα σχέδια αυτά επιταχύνθηκαν στον απόηχο των διαδηλώσεων του περασμένου Ιουλίου, όταν χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους διαφόρων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή της οικονομίας.

Οι διαδηλωτές επέκριναν την κυβέρνηση για τον χειρισμό της πανδημίας και ζητούσαν πολιτική αλλαγή. Εκείνες τις ημέρες, οι αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις για να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, ενώ τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Πάντως, η απόφαση της Αβάνας θεωρείται, από ειδικούς, ως μία μεγάλη μεταστροφή της πολιτικής στο νησί, η οικονομία του οποίου αποτελείται κατά βάση από κρατικές επιχειρήσεις.

Οι διαδηλώσεις του Ιούλιο ξέσπασαν στον απόηχο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, με την κυβέρνηση να δίνει τελικά το πράσινο φως στους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα να φέρνουν μαζί τους τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, χωρίς να πληρώνουν φόρο εισαγωγής.

Η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου ήταν αίτημα πολλών Κουβανών, που θεωρούν ότι αποτελεί μία καλή λύση για να μειωθούν οι ελλείψεις φαρμάκων και τροφίμων.

Ο τουρισμός, που αποτελεί βασική πηγή εσόδων για το νησί, έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα ταξίδια παγκοσμίως εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Μία άλλη σημαντική πηγή εσόδων για την Κούβα είναι η ζάχαρη, που εξάγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες και αποφέρει κέρδη στους γεωργούς της χώρας, όμως φέτος η σοδιά ήταν πολύ χειρότερη από το αναμενόμενο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει εισαγωγές για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές ελλείψεις.

Βέβαια, από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Κούβας κατηγορεί την Ουάσιγκτον και τις οικονομικές κυρώσεις για τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν στη χώρα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ