Η Κινεζική κυβέρνηση θέλει να ελέγξει… και τη σκέψη
Λίγες μέρες αφότου μπήκε στο δεύτερο αιώνα ζωής, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έθεσε την προτεραιότητά του για την νέα εποχή – περισσότερος ιδεολογικός έλεγχος του 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, το κόμμα έδωσε στη δημοσιότητα νέα οδηγία για την ιδεολογική και πολιτική διεργασία, η οποία στοχεύει όχι μόνο στα μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος, αλλά σε «ολόκληρη την κοινωνία».
Υπό την προεδρία του Σι Ζινπίνγκ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει προχωρήσει στις μεγαλύτερες ιδεολογικές εκκαθαρίσεις εδώ και δεκαετίες. Έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ενάντια στη «διείσδυση» Δυτικών ιδεών, έχει προκαλέσει επιθετικές εθνικιστικές τάσεις και φυσικά καταπιέζει τις ακαδημαϊκές και δημοσιογραφικές ελευθερίες.
Και τώρα – παρότι έχει φιμώσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάθε είδους αντιπολίτευση ή αμφισβήτηση – φαίνεται να ανησυχεί ότι δεν διαθέτει την απόλυτη ιδεολογική και πολιτική πίστη των πολιτών, οπότε ξεκινά μία τεράστια εκπαιδευτική προσπάθεια.
«Η ιδεολογική και πολιτική διεργασία είναι η υπέροχη παράδοση του κόμματος, το ξεχωριστό του χαρακτηριστικό και το εξέχον πολιτικό του πλεονέκτημα», αναφέρει στην οδηγία, στην οποία διευκρινίζεται ότι «αυτό έχει επηρεάζει σημαντικά τη μελλοντική μοίρα του κόμματος, τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της χώρας και τη συνοχή και ενότητα του έθνους».
Σημαντικό κομμάτι της εκστρατείας επικεντρώνεται στην προώθηση της «Σκέψης του Σι Ζινπίνγκ για το Σοσιαλισμό με τα Κινεζικά Χαρακτηριστικά της Νέας Εποχής», που πηγάζουν από το σχετικό πολιτικό πόνημα του Κινέζουν Προέδρου για το σύνταγμα του κόμματος που γράφτηκε το 2017. Πριν από το Σι, μόνο ο Μάο Τσετούνγκ και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ είχαν γράψει τις πολιτικές τους φιλοσοφίες στο πάνθεον του κόμματος.
Από το 2017, το πόνημα του Σι μελετάται συχνά από στελέχη του κόμματος σε συναντήσεις, ενώ έχει φτιαχτεί και σχετική εφαρμογή προπαγάνδας για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας του.
Πλέον, το ΚΚΚ προσπαθεί να περάσει στο κοινό την «πολιτική, ιδεολογική, θεωρητική και συναισθηματική θεώρησή της» ιδεολογία του Σι.
Ήδη η καμπάνια επιταχύνεται ώστε να περάσει η ιδεολογία του Σι «στα βιβλία, στις μαθητικές τάξεις και στα μυαλά των μαθητών», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Σε αυτή επισημαίνεται ότι η φιλοσοφία του Σι θα διδάσκεται στα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας, ενώ ήδη από πέρυσι το σχετικό βιβλίο διδάσκεται σε δεκάδες Πανεπιστήμια της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των κορυφαίων, όπως το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Ενώ τον περασμένο μήνα, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ενέκρινε την ίδρυση επτά νέων ερευνητικών κέντρων πάνω στην ιδεολογία του Σι Ζινπίνγκ συν των 11 που υπάρχουν ήδη. Τα κέντρα αυτά έχουν οργανωθεί από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας, τα think tank, τοπικές κυβερνήσεις, αλλά και κεντρικά υπουργεία.
Μέσα σε όλα αυτά, το κόμμα προσπαθεί να περάσει την ιδεολογία σε κάθε πτυχή της κοινωνίας. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις καλούνται να συνδυάζουν την ιδεολογική και πολιτική διεργασία με την καθημερινή παραγωγή, τη λειτουργία, τη διαχείριση και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «επιλύουν ιδεολογικές αμφιβολίες, πνευματικές αναζητήσεις, πολιτισμική δίψα και ανακούφιση της ψυχολογικής πίεσης».
Αντίστοιχα είναι τα μηνύματα για τις τοπικές κοινωνίες και, γενικά, για κάθε είδους δραστηριότητα στην κομμουνιστική Κίνα.