Το αφεντικό της Google προειδοποιεί για την ελευθερία στο διαδίκτυο

Φωτογραφία: Shutterstock

Το ελεύθερο και ανοιχτό Ίντερνετ απειλείται από χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, προειδοποίησε το αφεντικό της Google, Σαντάρ Πισάι. Όπως είπε σε συνέντευξή του στο BBC, πολλές χώρες ανά τον κόσμο περιορίζουν τη ροή πληροφορίας σε τέτοιο βαθμό, που εκατομμύρια άνθρωποι το θεωρούν πλέον δεδομένο. Ενώ χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη σημαντικότερη από τη φωτιά, τον ηλεκτρισμό ή το διαδίκτυο.

Το αφεντικό της Google και της μητρικής εταιρείας, Alphabet, ουσιαστικά διοικεί μία σειρά από εταιρείες και προϊόντα όπως το Waze, το FitBit και το DeepMind. Ενώ επιβλέπει το Gmail, το Google Chrome, το Google Maps, το Google Earth, το Google Docs, το Google Photos, το λειτουργικό σύστημα, Android, καθώς και πολλά άλλα προϊόντα.

Όμως, το πιο γνωστό απ’ όλα είναι φυσικά το Google Search, η αναζήτηση στο Ίντερνετ, που έχει δημιουργήσει και ρήμα: το γκουγκλάρω.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 23 ετών, η Google έχει διαμορφώσει το ελεύθερο και ανοιχτό Ίντερνετ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Πισάι, τα επόμενα 25 χρόνια, δύο ακόμα εξελίξεις θα φέρουν επανάσταση στον κόσμο: η τεχνητή νοημοσύνη και οι κβαντικοί υπολογιστές.

Ο Πισάι θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη «είναι η πιο σημαντική τεχνολογία που έχει αναπτύξει ποτέ η ανθρωπότητα και πάνω στην οποία εργάζεται», εκτιμώντας ότι είναι ακόμα πιο «βαθιά τομή» από τη φωτιά, τον ηλεκτρισμό και το διαδίκτυο. Ουσιαστικά, πρόκειται, όπως είπε στο βρετανικό δίκτυο, για μία προσπάθεια να αναπαραχθεί η ανθρώπινη νοημοσύνη από μηχανές.

Άλλωστε, ήδη η τεχνητή νοημοσύνη έχει καλύτερα αποτελέσματα στην επίλυση κάποιου είδους προβλημάτων σε σχέση με τους ανθρώπους.

Από την άλλη, το αφεντικό της Google θεωρεί ότι οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ένα τελείως διαφορετικό φαινόμενο. Όπως εξηγεί, οι υπολογιστές βασίζονται στο δυαδικό σύστημα: 0 ή 1 χωρίς κάτι άλλο ενδιάμεσα, τα λεγόμενα bits. Όμως, οι κβαντικοί υπολογιστές βασίζονται σε qubits, κάτι που ίσως δεν είναι κατανοητό από τον μέσο άνθρωπο, ωστόσο ίσως φέρει επανάσταση στον τομέα.

Οι κβαντικοί υπολογιστές δε θα είναι για όλους, καθώς οι παραδοσιακοί υπολογιστές θα συνεχίσουν να είναι καλύτεροι σε κάποιους τομείς. Ωστόσο, οι κβαντικοί υπολογιστές, σε κάποιους τομείς, θα ανοίξουν δρόμους που δεν υπήρχαν έως σήμερα.

Ωστόσο, το μεγάλο θέμα για το αφεντικό της Google θα είναι τα επόμενα χρόνια οι προσπάθειες διαφόρων κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να συνεχίσουν να ελέγχουν την πληροφορία που διαχέεται στο διαδίκτυο, κάτι που συμβαίνει ούτως ή άλλως, σε εκτεταμένο βαθμό σε τεράστιες χώρες – αγορές, όπως η Κίνα, η Ρωσία, σε Αραβικές χώρες και πολλές άλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ