Δραματικές οι απώλειες από την κατάρρευση του τουρισμού παγκοσμίως
Η κατάρρευση του τουρισμού διεθνώς εξ αιτίας της πανδημίας μπορεί να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καθώς η ανισόρροπη διανομή των εμβολίων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες ουσιαστικά εξαρτώνται από τους ξένους τουρίστες.
Σε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την UNCTAD, τον Οργανισμό Εμπορίου και Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τονίζεται ότι ακόμα και αν αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων παγκοσμίως, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του τουρισμού θα είναι πολύ πιο σοβαρές από το χειρότερο σενάριο που είχε προβλεφθεί πριν από 12 μήνες.
Η μελέτη καταδεικνύει το υψηλό κόστος της ανισότητας του εμβολιασμού για την παγκόσμια οικονομία, με τις απώλειες για τον τουρισμό φέτος να υπολογίζονται ότι θα κυμανθούν μεταξύ του 1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και των 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιπροσωπεύουν έως το 60% των προβλεπόμενων απωλειών ήτοι 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια για φέτος, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ.
Συνολικά, οι απώλειες του τουρισμού για το 2020 και το 2021 ανέρχονται σε 4,8 τρισ. δολάρια, με τις φτωχές χώρες να χάνουν 2,9 τρισ. δολάρια.
Η ανάλυση λαμβάνει υπ’ όψιν μία σειρά δεδομένων από τομείς όπως η εστίαση, τα ποτά, τα ξενοδοχεία, οι μεταφορές και μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων που επηρεάζονται από τον τουρισμό.
Και παρά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τον τερματισμό των lockdown και την ανάκαμψη των ταξιδιών, η κρίση του τουρισμού δε βρίσκεται κοντά στο τέλος της. Οι μισοί ειδικοί στην έρευνα προβλέπουν ότι ο τουρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή και αργότερα.
Αυτή τη στιγμή μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Ακόμη δε σε χώρες με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι περιορισμοί στα ταξίδια παραμένουν, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της μετάλλαξης, Delta. Για τις χώρες με χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού – ειδικά για τις φτωχές χώρες – οι προοπτικές είναι πολύ χειρότερες.
Ο UNCTAD προβλέπει μείωση της τάξεως του 75% στις αφίξεις τουριστών σε χώρες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού και μείωση 37% σε χώρες όπου ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό που αγγίζει ή ξεπερνά το 50%.
Χώρες, όπως η Τουρκία, ο Ισημερινός και η Νότια Αφρική και νησιά, όπως οι Μαλδίβες και η Αγία Λουσία θα σηκώσουν μεγάλο βάρος από τις απώλειες. Επίσης, μεγάλα κομμάτια τη Ασίας και της Ωκεανίας θα επηρεαστούν σημαντικά, ενώ η Βόρεια Αμερική, η Δυτική Ευρώπη και η Καραϊβική θα επηρεαστούν λίγότερο, εκτιμά η έρευνα.