Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι προσδοκίες και η απότομη προσγείωση
Τον περασμένο Μάρτιο όταν η εμβολιαστική κρίση – με ελλείψεις εμβολίων – χτυπούσε την Ευρώπη, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θεωρήθηκε «game-changer», δηλαδή το εμβόλιο που θα άλλαζε το παιχνίδι της πανδημίας. Ωστόσο, δύο μήνες μετά την έγκρισή, το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας έχει τη χαμηλότερη αποδοχή και από τα τέσσερα εμβόλια που κυκλοφορούν.
Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, αιτία είναι τα προβλήματα για την ασφάλεια του εμβολίου, οι ανησυχίες, αλλά και η βελτίωση των παρδόσεων από τις αντίπαλες εταιρείες.
Παρά το σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson να μη χρειάζεται δεύτερη δόση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει μόνο τις μισές από τις δόσεις που έχουν παραδοθεί – το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο κυκλοφορεί, συμπεριλαμβανομένου του AstraZeneca, το οποίο επίσης αντιμετώπισε προβλήματα παράδοσης, αλλά και ασφάλειας.
Αυτά δεν είναι καθόλου καλά νέα για την Johnson & Johnson, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ερωτήματα και για την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας εμβολιασμού της ΕΕ, με τον αρμόδιο Οργανισμό φαρμάκων να επιμένει ότι το εμβόλιο σώζει ζωές.
Ταυτόχρονα, τα προβλήματα παράδοσης ενόχλησαν τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη αποφασίσει να μην ασκήσουν την πρώτη option παραγγελίας ακόμη 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου της J&J και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα ασκήσουν τη δεύτερη option παραγγελίας άλλων 100 εκατ. δόσεων έως τα τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αν τελικά γίνει η δεύτερη παραγγελία, οι επιπλέον δόσεις θα δοθούν σε χώρες εκτός της ΕΕ, ενώ εξίσου ανησυχητικές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η J&J και στην αμερικανική αγορά.
Πριν από τρεις μήνες, όμως, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική, με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδη, να τονίζει ότι «ένα μονοδοσικό εμβόλιο μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού». έτσι, το εμβόλιο της J&J, που αρχικά αναμενόταν τον Απρίλιο, θεωρήθηκε πολύ σημαντικό για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Και παρά τις δύο εβδομάδες καθυστέρησης, οι Ευρωπαίοι ήταν παρέμεναν αισιόδοξοι. Ωστόσο, δύο μήνες μετά, έχουν παραδοθεί μόνο 12 εκατ. δόσεις στην ΕΕ από τις 55 που αναμενόταν έως τα τέλη Ιουνίου.
Τα προβλήματα στην παραγωγή του εργοστασίου της Emergent ανάγκασαν τις ευρωπαϊκές αρχές να αρνηθούν την παραλαβή 20 εκατ. δόσεων αυτόν το μήνα, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι η J&J δε θα επιτύχει τους στόχους παράδοσης.
Από τις δόσεις που έχουν παραδοθεί, μόνο οι μισές – σχεδόν έξι εκατομμύρια – έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού, ECDC, Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων.
Ενδεικτικά του θέματος που υπάρχει με την Johnson & Johnson, είναι τα ποσοστά των εμβολίων των άλλων εταιρειών. Για παράδειγμα, από τα 250 εκατ. δόσεις της Pfizer/BioNTech που έχουν παραδοθεί, έχει χορηγηθεί πάνω από το 50%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Moderna είναι 85% από τα 30 εκατ. δόσεις, ενώ ακόμα και για την AstraZeneca, έχει χορηγηθεί το 75% των 70 εκατ. δόσεων που έχουν χορηγηθεί.
Φυσικά, η διαφορά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, αν σκεφτεί κανείς και τις δυσκολίες συντήρησης που έχουν τα άλλα εμβόλια.