Πέντε τοποθεσίες εξηγούν την αγάπη του Τζο Μπάιντεν για την Ευρώπη

Φωτογραφία: AP Images

Ελάχιστοι είναι οι Αμερικανοί Πρόεδροι που μπήκαν στο Οβάλ Γραφείο έχοντας κάνει τόσα ταξίδια όσα έχει κάνει ο Τζο Μπάιντεν.

Μόνο κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών που ήταν Αντιπρόεδρος, ο Μπάιντεν έκανε πάνω από 1 εκατομμύριο μίλια ταξιδεύοντας σε 57 χώρες. Αν προσθέσουμε και τα ταξίδια που έκανε ως Γερουσιαστής υπεύθυνος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αντιλαμβανόμαστε ότι το «περιβαλλοντικό του αποτύπωμα» μάλλον είναι το μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο έχει ζήσει στο Λευκό Οίκο.

Πολλά από τα ταξίδια του Αμερικανού Προέδρου έγιναν στην Ευρώπη, την οποία ο Μπάιντεν αγαπάει πολύ. Αυτός φυσικά είναι και ο λόγος που η Ευρώπη ήταν ο προορισμός του πρώτου επίσημου ταξιδιού της θητείας του.

Όμως, σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν πέντε τοποθεσίες στην Ευρώπη που είναι οι αγαπημένες του:

Ιρλανδία

Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί κατάγονται από την Ιρλανδία, ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν πραγματικά τον τόπο, όπως ο Μπάιντεν, του οποίου και οι δύο γονείς κατάγονταν από κει. Ίσως έχει ακούσει πολλές ιστορίες, ίσως είναι η ταπεινή του καταγωγή και η προσπάθεια της οικογένειάς του να επιβιώσει.

Το πόσο προσωπικό είναι το θέμα της καταγωγής του για τον Μπάιντεν φάνηκε κατά τη διάρκεια μία επίσκεψης της οικογένειάς του στη Δυτική Ιρλανδία το 2015. Από κει στα μέσα τους 19ου αιώνα ένας από τους προ-προ-πάππους τους έφυγε για την Αμερική. Τότε, χιλιάδες ντόπιοι είχαν μαζευτεί στους δρόμους για να δουν τον τότε Αντιπρόεδρο της Αμερικής να περνά, ενώ ο ίδιος συνάντησε και αρκετά μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του.

Βαλκάνια

Μία άλλη γωνία της Ευρώπης, σύμφωνα με το Politico, που έχει προσωπική και επαγγελματική αξία για τον Μπάιντεν είναι η πρώην Γιουγκοσλαβία, μία περιοχή με ιστορία που μοιάζει με της Ιρλανδίας. Η αντανάκλαση αυτή έγινε σαφής σε ομιλία του Μπάιντεν το 1999 μετά από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, που ανάγκασε το Βελιγράδι να αποχωρήσει από το Κόσοβο.

ΝΑΤΟ

Ο Μπάιντεν είναι φανατικός υπέρμαχος των καλών διατλαντικών σχέσεων και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ αισθάνεται σα να είναι σπίτι του. Σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαρκώς παραπονιόταν για το κόστος της συμμαχίας, ο Μπάιντεν θεωρεί την αμυντική συμφωνία ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σύγχρονης ιστορίας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μανία με το ΝΑΤΟ από τότε που μπήκε στην πολιτική. Γι’ αυτόν, το ΝΑΤΟ είναι κάτι παραπάνω από μία απλή συμμαχία. Εκπροσωπεί τη δύναμη των Αμερικανικών αξιών, καθώς και αυτό που πολλοί θεωρούν ως αποστολή των Αμερικανικών αξιών, δηλαδή τη διάδοση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον πλανήτη.

Μόναχο

Η σχέση του Μπάιντεν με την πρωτεύουσα της Βαυαρίας δεν έχει και τόσο να κάνει με την μπύρα, αλλά με την ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια, γνωστή και ως «Νταβός με όπλα». Ο Μπάιντεν άρχισε να πηγαίνει στη Σύνοδο κάθε χρόνο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τότε ο Μπάιντεν συναντούσε τους άλλους ηγέτες της Δύσης στο ξενοδοχείο του Μονάχου όπου γινόταν η διάσκεψη, έπιναν μπύρες και μηχανορραφούσαν ενάντια των Σοβιετικών. Οι προσωπικές σχέσεις που χτίστηκαν στο Μόναχο βοήθησαν τη Δύση να μείνει ενωμένη κατά τη διάρκεια κρίσεων τα επόμενα χρόνια.

Ουγγαρία

Η απόφαση του Μπάιντεν να περάσει το μήνα του μέλιτος στην περίφημη λίμνη Μπαλατόν της Ουγγαρίας δε θα ήταν τόσο σημαντική αν δε είχε γίνει το 1977 όταν ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο Ψυχρός Πόλεμος. Εκείνη τη χρονιά δεν ήταν πολλά τα ζευγάρια που θα πήγαιναν στην Ουγγαρία για μήνα του μέλιτος, κάτι που δεν εμπόδισε το τωρινό Πρόεδρο των ΗΠΑ να πάει τη σύζυγό του πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Πέραν των διακοπών, ο Μπάιντεν συναντήθηκε τότε με στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, με δημοσιογράφους και με αντιφρονούντες. Εκείνο το ταξίδι είχε οργανωθεί από έναν Ούγγρο που είχε επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα και στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος του Μπάιντεν πριν γίνει Γερουσιαστής.

ΣΧΕΤΙΚΑ