Τι σηματοδοτεί η ανακωχή στον «πόλεμο» της Boeing με την Airbus
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν μετά από 17 χρόνια διαμάχης να κηρύξουν ανακωχή σχετικά με το θέμα των επιδοτήσεων στην Boeing και την Airbus – μία κίνηση που επιβεβαιώνει το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε στη συνάντηση των ηγετών της G7, καθώς και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών παρουσία του Τζο Μπάιντεν.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα άρουν τους δασμούς ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγαθά, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το κρασί, το τυρί, αλλά και τα τρακτέρ, για πέντε χρόνια.
Οι δασμοί αυτοί επιβλήθηκαν και από τις δύο πλευρές ως αντίποινα για την κλιμακούμενη διαμάχη, όμως είχαν ήδη μπει σε αναστολή από τον προηγούμενο Μάρτιο, καθώς γίνονταν προσπάθειες να επιλυθεί το θέμα. Μάλιστα, το Μάρτιο οι ΗΠΑ είχαν ανακαλέσει τους δασμούς και σε βρετανικές εισαγωγές, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.
Το θέμα των δασμών της Boeing με την Airbus σηματοδοτεί, όπως όλα δείχνουν ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Βρυξελλών, γεγονός που κατέστη σαφές την περασμένη Τρίτη στη Σύνοδο της G7.
Ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε – και από τις δηλώσεις που έγιναν μετά, προφανώς κατάφερε – να συσπειρώσει τους ηγέτες των πλούσιων χωρών της Δύσης απέναντι στους κοινούς αντιπάλους, που είναι η Ρωσία και η Κίνα. Και, φυσικά, αποστασιοποιήθηκε από τους δασμούς που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα με την Boeing και την Airbus είναι ένας «πόλεμος» που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο πλευρές κατηγορούσαν η μία την άλλη για τη στήριξη που παρείχαν στις κολοσσιαίες εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών: Οι ΗΠΑ στην Boeing και η ΕΕ στην Airbus.
Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάνθηκε ότι η στήριξη της ΕΕ Boeing στην Airbus είναι παράνομη, ανοίγοντας το δρόμο στην Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ΕΕ.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, σε μία παράλληλη υπόθεση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάνθηκε ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην Boeing είναι παράνομη, ανοίγοντας αυτή τη φορά το δρόμο στην ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στις ΗΠΑ ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Έκτοτε οι δύο πλευρές έχουν επιχειρήσει να λύσουν τις διαφορές τους, ειδικά από τη στιγμή που έγινε η αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο, με τον Τζο Μπάιντεν να παίρνει τα ηνία από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε υιοθετήσει μία πολύ πιο επιθετική πολιτική προς τις χώρες της Ευρώπης.
Το «πάγωμα» των κυρώσεων θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο υπερδυνάμεις να επικεντρωθούν σε πιο επείγοντα ζητήματα, που αφορούν κατά κύριο λόγο την επιθετική πολιτική της Μόσχας και του Πεκίνου σε μία σειρά θεμάτων, που αφορούν στα κυβερνο-εγκλήματα, τα fake news, τις αυξήσεις αμυντικών προϋπολογισμών και πολλά άλλα.