Οι Κινεζικές επιχειρήσεις ανησυχούν για την άνοδο του γουάν
Η τιμή του γουάν κυμαίνεται στα 6,382 ανά δολάρια. Η ισοτιμία αυτή είναι το ισχυρότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί το Κινεζικό νόμισμα από το Μάιο του 2018 και, κατά βάση, αποδίδεται στην οικονομική ανάπτυξη της Ασιατικής χώρας, αλλά και στην αποδυνάμωση του δολαρίου.
Ο Chaoping Zhu, στρατηγικός αναλυτής αγορών για την JP Morgan Asset Management, έγραψε σε ενημερωτικό σημείωμα ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας φαίνεται να είναι πιο «ανεκτική» στις διακυμάνσεις του γουάν κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε – με το Κινεζικό νόμισμα να έχει ενισχυθεί κατά 10%.
Πρόσθεσε ότι η αγορά εκτιμά ότι η Κεντρική Τράπεζα – η οποία επιτρέπει μικρό περιθώριο διακύμανσης στο γουάν – μπορεί να δεχτεί την ισχυροποίηση του νομίσματος ως έναν τρόπο για να αντισταθμίσει το κόστος των εμπορευμάτων, όπως το ατσάλι και άλλα υλικά κατασκευής, τα οποία είναι απαραίτητα για τα φιλόδοξα σχέδια κατασκευής υποδομών της Κίνας.
Όμως, η ανατίμηση του γουάν δημιουργεί ένα δίλημμα για το Πεκίνο και, φυσικά, αποτελεί ένα μάθημα για το πώς η κυβέρνηση της Κίνας προσπαθεί να ελέγχει τα πάντα σχετικά με την οικονομία και ιδιαιτέρως το να μην κινείται πολύ γρήγορα.
Ένα ισχυρότερο νόμισμα καθιστά τις εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές και πλήττει τους τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι στέλνουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Αν το γουάν ανατιμηθεί πολύ γρήγορα τότε θα απειληθεί η οικονομική σταθερότητα στη χώρα, καθώς δημιουργείται ο κίνδυνος να εισρεύσουν στην αγορά πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια – δημιουργώντας τοπικές φούσκες ακινήτων ή υψηλό πληθωρισμό.
Με τις αρχές να γνωρίζουν καλά το πρόβλημα με ενδεχόμενη γρήγορη ανατίμηση, έχουν ήδη αρχίσει να εφιστούν την προσοχή λέγοντας ότι το γουάν δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να ελεγχθεί το κόστος των εσαγωγών.
Ο Liu Guoqiang, υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα θέλει να διατηρήσει το γουάν σε «σχετικά σταθερά» επίπεδα. Προχθές τόνισε ότι θα αυξηθεί η ελάχιστη εγγύηση των τραπεζών για συνάλλαγμα κατά 2% στο 7% - η πρώτη αύξηση σε 14 χρόνια ώστε να υποχρεωθούν οι εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν τις καταθέσεις τους σε ξένα νομίσματα και, κατά συνέπεια, να πιεστεί το γουάν.
Αυτή είναι μία μικρή κίνηση στην ευρύτερη οικονομική σκακιέρα, όμως η σημασία της είναι σημαντική, επειδή στέλνει το σήμα ότι η πολιτική ηγεσία δεν επιθυμεί την ανατίμηση του γουάν. Και αυτό, φυσικά, μπορεί να φέρει και άλλα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.