Κίνα: Τρίτο παιδί για να αυξηθεί το εργατικό δυναμικό

Κόσμος στην Κίνα/ Φωτογραφία AP

Η απόφαση της Κίνας να επιτρέψει στα ζευγάρια να αποκτούν περισσότερα παιδιά είναι μία δραματική προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την τεράστια έλλειψη σε εργατικά χέρια, η οποία ίσως επιβαρύνει την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο.

Η απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα στοχεύει στη βελτίωση της «δημογραφικής δομής» της Κίνας, την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού και τη διατήρηση των «άφθονων ανθρώπινων πόρων» της Κίνας, όπως ανέφερε στο σχετικό τηλεγράφημα το κρατικό πρακτορείο, Xinhua.

Η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή της πολιτικής ήταν μία μεγάλη έκπληξη για πολλούς, δεδομένου ότι μόλις το 2015 η Κίνα χαλάρωσε την πολιτική του ενός παιδιού – που ίσχυε για τέσσερις δεκαετίες – για να επιτρέψει και δεύτερο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, όμως, η κυβέρνηση της Κίνας ανέφερε μία πολύ ανησυχητική πτώση στο εργατικό δυναμικό της, με αποτέλεσμα πολλοί ειδικοί να προειδοποιούν θα έχει επιβαρυντικές συνέπειες στην ανάπτυξη. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κίνας αυξάνεται με το χαμηλότερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες, ενώ ο αριθμός των πολιτών ηλικίας από 15 έως 59 ετών υποχώρησαν πολύ κάτω από τα 900 εκατομμύρια στο 63% του πληθυσμού το 2020 – μειωμένος κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από μία δεκαετία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εργατικό δυναμικό στην Κίνα θα κορυφωθεί στα επόμενα χρόνια και μετά θα ξεκινήσει η πτώση σε ποσοστό 5% για την επόμενη δεκαετία. Αυτό, φυσικά, δημιουργεί πρόβλημα στις φιλοδοξίες και τους στόχους ανάπτυξης που έχει θέσει ο Πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος έχει πει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα διπλασιαστεί έως το 2035.

Και παρότι κάποιοι εκτιμούν ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για να γίνει η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη έως το τέλος της δεκαετίας, η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά στην ευημερία, το κενό μεταξύ των δύο χωρών είναι πάρα πολύ μεγάλο για να κλείσει. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κίνας μόλις και μετά βίας αγγίζει τα 17.000 δολάρια, την ώρα που στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 63.000 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το Πεκίνο αποφάσισε την πολιτική του ενός παιδιού πριν από 40 χρόνια για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικό πληθυσμό και να περιορίσει τη φτώχεια. Όμως, η γήρανση του πληθυσμού ανάγκασε το Πεκίνο να χαλαρώσει την πολιτική του και να ανακοινώσει το 2015 ότι επιτρέπει δύο παιδιά ανά οικογένεια.

Τώρα, η κυβέρνηση χαλαρώνει περαιτέρω την πολιτική αυτή, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αυτό αρκεί για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση στη χώρα. Ο ρυθμός γεννήσεων στην Κίνα υποχώρησε κατά 15% το 2020 σε ετήσια βάση, εξ αιτίας του υψηλού κόστους ανατροφής ενός παιδιού, κυρίως στις πόλεις.

Ενδεικτική είναι μία έρευνα που ανέβασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωση το πρακτορείο Xinhua ρωτώντας τον κόσμο αν είναι έτοιμοι για τρίτο παιδί. Μέσα σε λίγη ώρα είχαν απαντήσει 30.000 άνθρωποι, με το 90% να λέει «σε καμία περίπτωση». Φυσικά, η έρευνα αποσύρθηκε αμέσως από την ιστοσελίδα του πρακτορείου…

ΣΧΕΤΙΚΑ