Η Κίνα έστειλε στα τάρταρα τα κρυπτονομίσματα

Τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα/ Φωτογραφία shutterstock

Δραματική πτώση κάτω από τα 34.000 δολάρια κατέγραψε το Bitcoin για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, μετά την απόφαση της Κίνας να επιβάλει περιορισμούς στα κρυπτονομίσματα.

Κάποια στιγμή, το Bitcoin έφτασε να υποχωρεί στα 30.202 δολάρια, ενώ αργότερα ανέκαμψε στα 37.280 δολάρια έχοντας ξεκινήσει το 24ωρο από τα 44.000 δολάρια. Οι απώλειες άγγιξαν το 20%, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε εταιρείες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να παρέχουν υπηρεσίες αγοραπωλησίας κρυπτονομισμάτων. Ενώ προειδοποίησε και τους επενδυτές για τους κινδύνους που ενέχουν αυτού του είδους οι συναλλαγές.

Η πτώση του 20% έρχεται μετά από την υποχώρηση κατά 10% της περασμένης εβδομάδας, όταν η Tesla ανακοίνωσε ότι τελικά δε θα δέχεται το Bitcoin για αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Την ίδια ώρα, άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum και το Dogecoin υποχωρούσαν κατά 25% και 29%, αντίστοιχα, ενώ πτώση 3% κατέγραφαν και οι μετοχές της Tesla στη Wall Street, προφανώς εξ αιτίας της έκθεσης της εταιρείας στο κρυπτονόμισμα. Άλλωστε, η εταιρεία του Έλον Μασκ κατέχει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε Bitcoin.

Οι αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων είναι παράνομες στην Κίνα από το 2019 ώστε να καμφθεί το ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο, οι πολίτες συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τέτοιου είδους συναλλαγές διαδικτυακά, κάτι που γενικά προκαλεί ανησυχίες στο Πεκίνο.

Χθες, τρεις οργανισμοί που στηρίζονται από την κυβέρνηση έβγαλαν σχετική προειδοποίηση για τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων στα κοικωνικά δίκτυα. Υποστήριξαν ότι οι καταναλωτές δεν έχουν καμία προστασία σε περίπτωση που έχουν μεγάλες απώλειες από τέτοιου είδους επενδύσεις και συναλλαγές.

Προσέθεσαν επίσης ότι οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές των κρυπτονομισμάτων «παραβιάζουν σοβαρά την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων» των πολιτών και τόνισαν ότι διαταράσσουν «τη φυσιολογική οικονομική και χρηματοοικονομική τάξη».

Σε αντίθεση με την Κίνα, οι αρχές των Δυτικών χωρών έχουν μέχρι ώρας υπάρξει πολύ χαλαρές σε σχέση με το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, ωστόσο ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να αλλάξει σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ