Στο στόχαστρο της Αυστραλίας Apple και Google

Apple και Google/ Φωτογραφία shutterstock

Μετά το τεράστιο θέμα που δημιουργήθηκε στην Αυστραλία μεταξύ των αρχών και του Facebook, η κυβέρνηση της χώρας βάζει στο στόχαστρο δύο άλλους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς: την Apple και την Google.

Η αρμόδια Επιτροπή Καταναλωτών και Ανταγωνισμού (ACCC) ανακοίνωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να «αντιμετωπιστεί» η κυριαρχία της Apple και της Google στα καταστήματα εφαρμογών.

«Η Apple και η Google δεν τρέχουν απλώς τα καταστήματα εφαρμογών, ανταγωνίζονται ακόμα και στο εσωτερικό τους με τις δικές τους εφαρμογές», τόνισε ο επικεφαλής της ACCC, Ροντ Σιμς.

Η Επιτροπή πρότεινε να δοθεί στους χρήστες, αλλά και στους developers περισσότερος έλεγχος για τις αγορές τους. Αυτή είναι η τελευταία κίνηση της Αυστραλίας να ελέγξει τους κολοσσούς της τεχνολογίας.

Η παγκόσμια κυριαρχία του App Store της Apple και του Play Store της Google έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από τους developers των εφαρμογών ότι τους υποχρεώνει να μοιράζονται τα έσοδά τους.

«Η Επιτροπή Καταναλωτών και Ανταγωνισμού της Αυστραλίας ανησυχεί επίσης με τους περιορισμούς που επιβάλουν η Apple και η Google, γεγονός που σημαίνει ότι οι developers δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών της Apple ή της Google για οποιαδήποτε αγορά εφαρμογής», τόνισε ο κ. Σιμς.

Η Επιτροπή που ασχολείται με την επιβολή κανόνων υγειούς ανταγωνισμού πρότεινε το να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες να αφαιρούν ή να αντικαθιστούν τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές της Apple και της Google στα κινητά τους.

Επίσης, τόνισε ότι οι developers θα πρέπει να έχουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς οι εφαρμογές τους ανιχνεύονται, ενώ οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί θα πρέπει να αποκλειστούν από τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν δεδομένα από τα app store για να προωθήσουν τις δικές τους εφαρμογές.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία δεν είναι η μόνη χώρα που ερευνά την κυριαρχία στην αγορά των app store της Google και της Apple.

Στις αρχές του μήνα, η Google και η Apple κατηγορήθηκαν από άλλες εταιρείες ότι περιορίζουν την πρόσβαση των developer εφαρμογών και ότι χρεώνουν προμήθεια που φτάνει έως 30% για τις εφαρμογές επί πληρωμή που κατεβάζουν.

Όλα αυτά εξελίσσονται λίγους μήνες αφότου η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που πέρασε νόμο, ο οποίος είχε ως στόχο να υποχρεώσει τη Google και το Facebook να πληρώνουν για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στις σελίδες τους.

Η κίνηση αυτή τράβηξε την προσοχή ολόκληρου του πλανήτη και είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Αυστραλίας να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ