Στο χείλος της καταστροφής βρίσκονται οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί
Μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές βιομηχανίες της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την καταστροφή, καθώς ο ασυνήθιστος για τα δεδομένα της χώρας παγετός αυτού του μήνα επέφερε τεράστιες ζημιές στα αμπέλια σε ολόκληρη τη χώρα, πλήττοντας τους οινοπαραγωγούς, οι οποίοι είδαν το εισόδημα τους να καταρρέει ούτως ή άλλως, λόγω της πανδημίας, αλλά και των αμερικανικών δασμών.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η παγωνιά επηρέασε το 80% των αμπελιών της Γαλλίας, εκτιμά ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Οινοπαραγωγών. «Αυτό εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μείωση των αποδόσεων που θα κυμανθεί μεταξύ του 25% και του 50% σε κάποιες περιοχές», λέει ο Σύνδεσμος.
Η καταστροφή επεκτείνεται σε περιοχές, όπως η Κοιλάδα του Λίγηρα, το Μπορντώ, η Βουργουνδία, η Σαμπανία, η Προβηγκία και άλλες. Μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν ότι «σε κάποιες περιοχές τα σταφύλια θα είναι ελάχιστα».
Οι οινοπαραγωγοί και οι αγρότες προσπάθησαν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ακόμα και με κεριά ή σόμπες στα αμπέλια τους, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα αυτά δεν ήταν αρκετά για να προστατεύσουν τους καρπούς.
Εκτός από τα αμπέλια, η παγωνιά απειλεί και άλλες καλλιέργειες, όπως τεύτλα και ελαιοκράμβη.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, δήλωσε ότι οι αγρότες δεν έχουν δει παρόμοια καταστροφή στη χώρα από το 1991, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε κάποιες περιοχές «θα χαθεί η σοδειά ολόκληρης της χρονιάς».
Το Γαλλικός υπουργείο Γεωργίας ενεργοποίησε το ταμείο για τις καταστροφές, ενώ οι εξαγωγές των Γαλλικών κρασιών και ποτών υποχώρησαν κατά περίπου 14% στα 12,1 δισ. ευρώ το 2020, με τις πωλήσεις στις ΗΠΑ να υποχωρούν κατά 18%, σύμφωνα με τη Γαλλική Ομοσπονδία Εξαγωγών Κρασιού και Ποτών.
Οι οινοπαραγωγοί παλεύουν και με την κλιματική αλλαγή
Η φετινή παγωνιά ήταν ιδιαιτέρως καταστροφική για τους οινοπαραγωγούς, επειδή ήρθε μετά από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι τα σταφύλια ωρίμασαν ταχύτερα από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο κρύο.
Η Γαλλία βίωσε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου, αλλά στη συνέχεια ήρθε ένα σφοδρό κύμα Αρκτικού ψύχους κατά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών.
Για παράδειγμα η θερμοκρασία στην περιοχή της Σαμπανίας υποχώρησε από τους 26 βαθμούς Κελσίου στους περίπου μείον 6 βαθμούς Κελσίου μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή έχει επιταχύνει τη σοδειά στη Γαλλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, δημιουργώντας κινδύνους για τους καρπούς που μεγαλώνουν ταχύτερα από το συνηθισμένο. «Πλέον η σοδειά είναι έτοιμη την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ πριν από 20 χρόνια η σοδειά ήταν έτοιμη την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου», τονίζουν οι ειδικοί.