Γιατί εξαφανίστηκε για τρεις μήνες ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος, Τζακ Μα

Φώτο: Shutterstock

Το Νοέμβριο του 2020, την παραμονή μίας ακόμη εμπορικής επιτυχίας, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος εξαφανίστηκε. Η εταιρεία του Μα, Alibaba, έχει εξελιχθεί από ένα διαδικτυακό κατάστημα που λειτουργούσε από το σπίτι του σε έναν παγκόσμιο τεχνολογικό γίγαντα. Σήμερα, η εταιρεία του φτάνει σε περίπου 800 εκατομμύρια χρήστες παρέχοντας υπηρεσίες που περιλαμβάνουν διαδικτυακά ψώνια, υπηρεσίες cloud και τεχνητή νοημοσύνη.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας είναι γνωστός για την εκκεντρική παρουσία του και για τα διαφημιστικά του κόλπα… έχει κάνει πάρτι για χιλιάδες από τους εργαζομένους του, στους οποίους έχει τραγουδήσει κιόλας.

Το τελευταίο του εγχείρημα, η Ant Group, κυριαρχεί στην αγορά ψηφιακών πληρωμών της Κίνας μέσω της εφαρμογής για κινητά, Alipay.

Στόχος της εταιρείας είναι να φέρει επανάσταση στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας,

Αμφιλεγόμενες δηλώσεις

Στις 24 Οκτωβρίου στη Σαγκάη, η Ant Groupήταν έτοιμη να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο. Πριν από αυτό, ο Μα μίλησε σε ένα υψηλού επιπέδου κοινό κάνοντας κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις και κριτικάροντας το Κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Έκτοτε δεν τον είδε ξανά κανείς δημόσια έως τα τέλη Ιανουαρίου. Στο μεσοδιάστημα, υπήρξαν φήμες ότι έχει συλληφθεί και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό ή ότι κρατείται κάπου. Κάποιοι αμφισβητούσαν ακόμα και το αν είναι ζωντανός.

Ο ιδρυτής της Alibaba είχε κατηγορήσει τις Κινεζικές τράπεζες ότι λειτουργούν «με τη νοοτροπία ενεχυροδανειστηρίου» και τις αρχές ότι διαχειρίζονται «σαν μπακάλικο» τους νέους κανονισμούς για τις διαδικτυακές οικονομικές υπηρεσίες.

Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν, όπως ήταν φυσικό, τους τραπεζίτες και, μάλιστα, φέρεται να έφτασαν στα αφτιά ακόμα και του Σι Ζινπίνγκ. Σύντομα, ο Τζκ Μα και οι συνεργάτες του εκλήθησαν από τις αρχές για μία συνάντηση, ενώ η δημόσια εγγραφή της Ant Group σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει. Οι μετοχές των άλλων εταιρειών του Μα διολίσθησαν, με αποτέλεσμα να χαθούν 76 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Μετά απ’ αυτή τη συνάντηση, ο Τζακ Μα εξαφανίστηκε.

«Εκείνη την ημέρα, προφανώς πέρασε την αόρατη κόκκινη γραμμή όσον αφορά αυτά που μπορεί κανείς να πει και να κάνει στην Κίνα του Σι Ζινπίνγκ», υποστηρίζουν αναλυτές τονίζοντας ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος προφανώς εξεπλάγη. «Ποτέ δε θα περνούσε αυτή την κόκκινη γραμμή, αν ήξερε τι θα συνέβαινε».

Τελικά, στις 20 Ιανουαρίου του 2021, ο Τζακ Μα εμφανίστηκε ξανά σε ένα σύντομο βίντεο για μία φιλανθρωπική εκδήλωση. Ένα μήνα μετά εντοπίστηκε να παίζει γκολφ σε ένα Κινεζικό τροπικό νησί, τη Χαϊνάν. Όπως λένε, προφανώς κράτησε χαμηλό προφίλ, «που ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει» εκείνη τη στιγμή.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις

Η Κινεζική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επανεξετάζει την προσέγγισή της για τους κανονισμούς που διέπουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς, ξεκινώντας μία αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Alibaba.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμα σε 12 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Tencent και Baidu, για δέκα συμφωνίες που, όπως υποστηρίζει, παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Η απόφαση αυτή δείχνει κλιμάκωση προς ολόκληρο τον τεχνολογικό τομέα.

Ειδικοί θεωρούν ότι το Πεκίνο προσπαθεί να δείξει ότι θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια, δεδομένης και της επίθεσης που δέχεται από τις ΗΠΑ και αλλού για θέματα ασφαλείας εν όψει και της εγκατάστασης του 5G σε όλον τον κόσμο.

Όμως, οι ειδικοί τονίζουν ότι δε θα πρέπει κανείς να παρακολουθεί τις Κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες μόνο υπό το πρίσμα των πολιτικών εξελίξεων, καθώς – παρά την ισχύ της – η Κίνα συνεχίζει να είναι μία αναπτυσσόμενη οικονομία, που δε διαθέτει τις ισχυρές βάσεις και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μίας Δυτικής χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ