Οι εμβολιασμοί θα σώσουν… τις αεροπορικές εταιρείες

Αεροδρόμιο στην εποχή του κορωνοϊού/ INTIME NEWS

Ο επικεφαλής της Αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας, Qantas, αποκάλυψε στο βρετανικό δίκτυο, BBC, ότι «η κυβέρνηση θα επιμείνει» στην ανάγκη να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ξένοι ταξιδιώτες. Ειδικοί θεωρούν ότι ο εμβολιασμός είναι κρίσιμης σημασίας για την αναβίωση των αεροπορικών εταιρειών, που είδαν τον τελευταίο χρόνο τους επιβάτες τους να υποχωρούν κατά 75,6%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas δήλωσε ότι πολλές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να σκέφτονται τον εμβολιασμό ως «απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα». Και, όπως τόνισε, ακόμα και αν τελικά δεν επιβληθεί, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να επιβάλλουν τη δική τους πολιτική.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζόις στο βρετανικό δίκτυο, «έχουμε καθήκον απέναντι στους επιβάτες και τα πληρώματά μας να τους πούμε ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτό το αεροσκάφος είναι ασφαλείς». Όπως εξήγησε, θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί για να κάνει κανείς κράτηση σε εισιτήριο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιβάτες θα υποδεχτούν με προθυμία τους συγκεκριμένους όρους.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Qantas είχε κάνει έρευνα σε πελάτες της και αποδείχτηκε ότι το 90% θεωρούν ότι θα πρέπει να απαιτείται οι άνθρωποι που παίρνουν μία διεθνή πτήση να έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, υπάρχουν και διεθνείς φωνές που διαφωνούν, μεταξύ τους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο διευθυντής ψηφιακής υγείας και καινοτομίας του Οργανισμού, Μπερνάντο Μαριάνο, απάντησε στο BBC: «Δεν εγκρίνουμε το ενδεχόμενο τα διαβατήρια εμβολιασμού να είναι προαπαιτούμενα για να ταξιδέψει κανείς». Και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα με τη θέση που θα πάρουν οι αεροπορικές εταιρείες, χρειάζεται και μία ενιαία στάση από τις κυβερνήσεις για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Η διαχείριση των κινδύνων

Η αεροπορική κίνηση είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. Η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι στηρίζει οικονομική δραστηριότητα ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, οι περιορισμοί που επέβαλαν οι κυβερνήσεις, αλλά και οι φόβοι που έχει προκαλέσει η πανδημία, οδήγησαν σε μία άνευ προηγουμένου διολίσθηση στους αριθμούς επιβατών για μία βιομηχανία που μετέφερε το 2019 σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια επιβάτες.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, για παράδειγμα, έχει κλείσει τα σύνορά της σχεδόν σε όλους τους ξένους, ενώ ανά περιόδους το τελευταίο δωδεκάμηνο κλείνει και τα εσωτερικά σύνορα.

Ο κ. Τζόις υποστηρίζει ότι ακόμα και με χρήση εμβολίων, «μόλις ανοίξουν τα διεθνή σύνορα, ο ιός θα κυκλοφορεί». Και προσθέτει ότι αυτό θα αλλάξει τη ζωή στην Αυστραλία – που έχει σχεδόν απαλλαγεί από τον κορονοϊό – καθώς οι άνθρωποι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να μη διατρέχει κανείς κανένα απολύτως κίνδυνο.

Οι απώλειες της περυσινής χρονιάς ανάγκασαν πολλές εταιρείες να ζητήσουν κυβερνητική βοήθεια, να μειώσουν τις δυνατότητες τους, ακόμα και να βάλουν «στην αποθήκη» πολλά αεροσκάφη. Η Qantas πάρκαρε τα δύο τρίτα περίπου των 314 αεροσκαφών της.

Μέσα σε αυτόν τον τεράστιο στόλο, η εταιρεία διαθέτει ακόμα και τα τεράστια διώροφα A380s, ένα εκ των οποίων είναι τόσο καινούργιο και αχρησιμοποίητο, που κανείς δεν έχει κάτσει ποτέ στις θέσεις του.

Τον περασμένο μήνα, η Qantas άλλαξε την ημερομηνία κατά την οποία εκτιμά ότι θα ξαναρχίσουν τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια, από τον Ιούλιο στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή είναι η χρονική στιγμή που η Αυστραλιανή κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει εμβολιάσει όλον τον ενήλικο πληθυσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ