Ένας χρόνος πέρασε από την κατάρρευση των αγορών -Οι νέες προκλήσεις

AP Images

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που οι ανησυχίες για την πανδημία σταμάτησαν και με μάλλον πολύ απότομο τρόπο την άνοδο του αμερικανικού – αλλά και των ευρωπαϊκών – χρηματιστηρίου. Στις 12 Μαρτίου 2020, η Wall Sttreet βίωσε μία από τις χειρότερες ημέρες των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών.

Η κατάρρευση εκείνης της ημέρας έστειλε παλιρροϊκά κύματα σε ολόκληρο τον πλανήτη για εβδομάδες, με τις αγορές να ταράζονται και τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα για την παγκόσμια οικονομία. Στις 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ κύρηξε την έναρξη της πανδημίας και ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος – παρότι είχε γνώση της καταστροφής που ερχόταν από τον Ιανουάριο – απαγόρευσε τα ταξίδια από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Τελικά, η πτώση των Χρηματιστηρίων δεν κράτησε για καιρό και οι αγορές, χάρη και στα πακέτα στήριξης των κυβερνήσεων, έδωσαν ώθηση στους δείκτες, οι οποίοι τελικά έκλεισαν τη χρονιά με κέρδη – ρεκόρ.

Βέβαια, ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ, όμως πλέον οι επενδυτές ποντάρουν σε μία δυνατή ανάκαμψη, χάρη και στον εμβολιασμό του πληθυσμού, που θα δώσει την ευκαιρία στο άνοιγμα των οικονομιών.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα ενισχυθεί φέτος κατά 7% - επίπεδα, τα οποία δεν έχει δει από το 1984. Ο κίνδυνος σε αυτό είναι ο εξής: οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης να μην βοηθήσουν τις αγορές, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχουμε δει πολλές φορές. Όταν οι οικονομίες ανακάμπτουν, οι χρηματιστηριακές αγορές υποχωρούν.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή ανάκαμψη δίνει ώθηση στα εταιρικά κέρδη, τα υψηλά επιτόκια (οι Κεντρικές Τράπεζες τείνουν να αυξάνουν τα επιτόκια όταν η οικονομία τρέχει με δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης) αυξάνουν το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις, ειδικά σε αυτές που αύξησαν σημαντικά το δανεισμό τους την εποχή της κρίσης.

Ωστόσο, αυτό ίσως δεν είναι ακόμα λόγος για σοβαρή ανυσυχία, δεδομένου ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν δώσει σημάδια αλλαγής της επιτοκιακής τους πολιτικής, που αυτή τη στιγμή είναι να διατηρούν τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδα πολύ κοντά ή ακόμα και κάτω από το 0%.

Σύμφωνα με αναλυτές, μία ενδεχόμενη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη μοιάζει μακρινή, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει πληγεί δραματικά από τα lockdown, τα πακέτα στήριξης είναι περιορισμένα και οι προοπτικές αύξηση του ΑΕΠ για φέτος έχει περιοριστεί.

Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός δείχνει να “τσιμπάει” ελαφρώς προς τα πάνω και αν οι αποδόσεις ομολόγων συνεχίσουν να ενισχύονται, τότε οι ηγεσίες ίσως χρειαστεί να αναλάβουν δράση.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την Τρίτη και οι επενδυτές θα θέλουν να μάθουν τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό. Επίσης, θα θέλουν να λάβουν διαβεβαιώσεις από την επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να “πιέσει” την οικονομία.

Βέβαια, η ευρωπαϊκή οικονομία δε δείχνει σε καμία περίπτωση σημάδια υπερθέρμανσης. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε ξανά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και όσο υπάρχουν μέτρα, δεν αναμένεται σημαντική ανάκαμψη, τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα προβλήματα στους εμβολιασμούς και το μέτριο πακέτο στήριξης θα επιβαρύνουν την ανάκαμψη, όμως δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει ξανά δράση.

ΣΧΕΤΙΚΑ