Η Apple αγοράζει τουλάχιστον μία εταιρεία το μήνα
Η Apple έχει αγοράσει τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις κατά τα τελευταία έξι χρόνια, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ. Αυτό σημαίνει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός αγόραζε μία εταιρεία κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες,
Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση των μετόχων, ο Τιμ Κουκ είπε ότι οι εξαγορές στοχεύον κυρίως στην απόκτηση νέας τεχνολογίας και ταλέντων, ενώ η Apple ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα τριμήνου καταγράφοντας το μεγαλύτερο τζίρο στην ιστορία της κατά το πρώτο της οικονομικό τρίμηνο του 2021 στα 111,4 δισ. δολάρια.
Η μεγαλύτερη εξαγορά της Apple την τελευταία δεκαετία ήταν η εξαγορά ύψους 3 δισ. δολαρίων της Beats Electronics, της κατασκευάστριας ακουστικών, που ίδρυσε ο ράπερ και παραγωγός, Dr Dre.
Άλλη μία σημαντική εξαγορά της Apple ήταν η εξαγορά της εταιρείας λογισμικού αναγνώρισης μουσικής της Shazam το 2018 για 400 εκατ. δολάρια.
Πολύ συχνά, η Apple ακολουθεί αυτή την πολιτική: εξαγοράζει μικρότερες τεχνολογικές εταιρείες και, στη συνέχεια, ενσωματώνει τις καινοτομίες της στη δική της τεχνολογία.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η PrimeSense, μία Ισραηλινή εταιρεία αίσθησης 3D, της οποίας η τεχνολογία συνέβαλε στην ανάπτυξη του FaceID στα προϊόντα του αμερικανικού κολοσσού.
Η λίστα των εξαγορών της Apple είναι πολυποίκιλη. Πέρυσι, ο τεχνολογικός κολοσσός αγόρασε πολλές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, μία εταιρεία για virtual reality event, μία νεοφυή επιχείρηση πληρωμών, καθώς και μία εταιρεία για podcast μεταξύ πολλών άλλων.
Το 2019, η Apple αγόρασε την Drive.ai, μία εταιρεία αυτοκινούμενων οχημάτων, σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στα σχέδιά της να μπει στην αυτοκίνηση. Το 2016, αγόρασε μερίδιο αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Κινεζική Didi Chuxing.
Η Apple είναι μία εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση, η αξία της οποίας ξεπερνά πια τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτει τεράστια ρευστότητα για εξαγορές.
Και παρά το γεγονός ότι έχει αγοράσει 100 εταιρείες σε έξι χρόνια, η Apple φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως επιλεκτική με το ποια επιχείρηση θα αγοράσει.
Για παράδειγμα, ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, πρόσφατα αποκάλυψε ότι πλησίασε τον Τιμ Κουκ για να αγοράσει την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2013 όταν πάλευε για την επιβίωσή της. Όμως, τότε ο Κουκ αρνήθηκε ακόμα και να συναντήσει τον Έλον Μασκ.
Μάλιστα, αν το μετρήσουμε με βάση την αξία, η Apple είναι πολύ μετρημένη στις εξαγορές της. Η Microsoft πλήρωσε 26 δισ. δολάρια για το LinkedIn, η Amazon πλήρωσε 13,7 δισ. δολάρια για τη Whole Foods και το Facebook πλήρωσε 19 δισ. δολάρια για το WhatsApp. Οι δέκα μεγαλύτερες εξαγορές της Apple μαζί δεν πλησιάζουν καν αυτά τα ποσά.