Η περιβαλλοντική δράση μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές
Χιλιάδες ζωές που χάνονται από την μόλυνση του αέρα, την αδράνεια και την ανθυγιεινή διατροφή κάθε χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν αν η Βρετανία λάμβανε τα μέτρα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας, που έδωσε στη δημοσιότητα η Guardian.
Από αυτή προκύπτει ότι εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο αν οι χώρες έθεταν πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου ώστε να μειώσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το προ-βιομηχανικά επίπεδα, όπως άλλωστε έχουν δεσμευτεί από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Οι ερευνητές του Lancet τονίζουν ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν την πεποίθηση ότι η ανθρώπινη υγεία βελτιώνεται όταν καταπολεμάται η κλιματική αλλαγή.
Αυτή τη στιγμή, οι χώρες δεν είναι καθ’ οδόν για να επιτύχουν τους στόχους του Παρισιού, όμως από την έρευνα προκύπτει ότι αυξάνονται οι δεσμεύσεις για να μειωθεί η αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς η τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων για το κλίμα θα έχει σημαντικά οφέλη και για την υγεία των ανθρώπων.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε ειδικό τεύχος του Lancet, εξετάζει τρία σενάρια: το να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, το να αυξήσουμε τις προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού και το να θέσουμε μία ακόμα πιο φιλόδοξη ατζέντα, η οποία τοποθετεί την υγεία στην καρδιά της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Στη Βρετανία, η εφαρμογή πολιτικών για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι θα είχε ως αποτέλεσμα να σωθούν 98.420 ανθρώπινες ζωές το χρόνο έως το 2040, χάρη στην καλύτερη διατροφή, με λιγότερο κρέας και περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ταυτόχρονα, άλλες 21.486 ζωές θα σώζονταν με περισσότερη άσκηση και 3.458 χάρη στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Σε εννέα χώρες που έγινε η έρευνα, η εφαρμογή των πολιτικών του Παρισιού θα έσωζαν έως και 5,8 εκατομμύρια ζωές χάρη στην καλύτερη διατροφή, 1,2 εκατ. ζωές χάρη στον πιο καθαρό αέρα και ακόμη 1,2 εκατ. ζωές χάρη στην αυξημένη άσκηση.
Με ακόμα περισσότερα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος θα σώζονταν 462.000 ζωές χάρη στη μειωμένη μόλυνση, 572.000 από τη διατροφή και 943.000 χάρη στην αυξημένη δραστηριότητα και γυμναστική κάθε χρόνο έως το 2040.
Οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν στην Guardian ότι ήθελαν να ρίξουν φως σε μία «παραμελημμένη» πτυχή της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης να ληφθεί δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και αυτή είναι η ανθρώπινη υγεία και οι ανθρώπινες ζωές που θα σωθούν αποκλειστικά και μόνο χάρη στην περιβαλλοντική δράση.