Πάνω από 13 τρισ. δολάρια το κόστος της πράσινης μετάβασης

Φωτό: Shutterstock

Απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα αντιμετωπίσουν οι εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης, Carbon Tracker, που αναζητά τις οικονομικές συνέπειες της πράσινης μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, κάποιες χώρες θα χάσουν έως και το 40% του ΑΕΠ τους. Μάλιστα, οι συνολικές απώλειες για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες θα αγγίξουν τα 13 τρισ. δολάρια (με βάση τη σημερινή αξία του αμερικανικού νομίσματος) έως το 2040.

Όλα αυτά στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Το Carbon Tracker περιγράφει την έρευνα ως μία προσπάθεια αφύπνισης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των πολιτικών παγκοσμίως. Και υποστηρίζει ότι οι αναλύσεις έγιναν με βάση την υπόθεση ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο θα αυξάνεται έως το 2040. Όμως, η υπηρεσία προειδοποιεί ότι η ζήτηση θα πρέπει να υποχωρήσει για να επιτευχθούν οι στόχοι, οπότε οι τιμές πετρελαίου θα είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι περιμένουν οι παραγωγοί, αλλά και η βιομηχανία.

Η έρευνα του Carbon Tracker εξετάζει το τι θα συμβεί στο ΑΕΠ των χωρών αν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας περιοριστεί στους 1,65 βαθμούς Κελσίου. Το νούμερο των 13 τρισεκατομμύριων δολαρίων προκύπτει από τις απώλειες που θα υποστούν οι χώρες σε σύγκριση με το να συνεχίζονταν κανονικά η παραγωγή πετρελαίου, το λεγόμενο «business as usual».

Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης έρευνας βρέθηκε μία ομάδα 40 χωρών που θα καταγράψουν τις σημαντικότερες από την αναμενόμενη πράσινη μετάβαση. Οι προβλεπόμενες απώλειες για αυτές τις 40 πετρο-χώρες αγγίζει κατά μέσο όρο το 46% του τζίρου τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Μάλιστα, για κάποιες χώρες, όπως το Ιράκ, η εξάρτησή τους από το πετρέλαιο είναι τόσο σημαντική που οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 80% του ΑΕΠ τους. Για άλλες επτά χώρες, μεταξύ τους και η Σαουδική Αραβία, οι απώλειες θα ξεπεράσουν το 60% του ΑΕΠ.

Άλλες επτά χώρες, μεταξύ τους η Αγκόλα και το Αζερμπαϊτζάν, θα καταγράψουν επίσης μεγάλες απώλειες που θα φτάσουν το 40% του ΑΕΠ τους.

Για κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οι επιπτώσεις δε θα είναι τόσο μεγάλες, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής.

Κάποιες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες είναι και πολύ φτωχές. Οι ειδικοί που έκαναν την έρευνα υποστηρίζουν ότι οι χώρες χρειάζεται επειγόντως να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους ώστε να μην εξαρτάται τόσο πολύ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι διαφορετική σε κάθε χώρα δεδομένου ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της ανάγκες και τις δικές της δυνατότητες.

Ωστόσο, κάτι που ισχύει για όλες είναι η ανάγκη να επενδύσουν στην εκπαίδευση, στη βελτίωση των κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και του επιχειρηματικού κλίματος ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις σε άλλους τομείς. Τα κεφάλαια θα πρέπει να επενδύονται σε τομείς που είναι πιο ανθεκτικοί στην ενεργειακή μετάβαση και τη στροφή προς την πράσινη μετάβαση.

Πάντως, από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι όλες οι χώρες του πλανήτη έχουν την ηθική υποχρέωση να στραφούν σε ενεργειακές πολιτικές που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ