Τι θα απογίνει το Χόλιγουντ χωρίς την Κίνα
Η Αμερική ήταν ανέκαθεν ο Βασιλιάς του box office. Όμως αυτό αλλάζει…
Το 2020, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε η πρώτη αγορά ταινιών στον κόσμο αποφέροντας στα ταμεία 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια – σχεδόν ένα δισεκατομμύριο περισσότερο από τις εισπράξεις που έγιναν στις ΗΠΑ.
Σε αυτά τα στοιχεία, υπάρχει μία σημαντική υποσημείωση: ο κορωνοϊός. Η Κίνα ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα από τις ΗΠΑ από το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτό οδήγησε σε ταχύτερο άνοιγμα των αιθουσών κινηματογράφων σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου πολλοί κινηματογράφοι παραμένουν κλειστοί.
Πέραν όλων των άλλων, κάποιες σημαντικές ταινίες του Χόλιγουντ δεν έφτασαν ποτέ στο Κινεζικό κοινό. Το «Wonder Woman 1984» της Warner Bros. και το «Mulan» της Disney – μία ταινία που στόχευε στο Κινεζικό κοινό – ήταν μία μεγάλη απογοήτευση. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από χρόνια προσπαθειών του Χόλυγουντ να παγκοσμιοποιήσει τις ταινίες blockbuster ελπίζοντας ότι θα έχουν απήχηση στο αμερικανικό και το παγκόσμιο κοινό, όπως για παράδειγμα τους Κινέζους.
Όπως λένε ειδικοί, σε αυτή την περίπτωση, τα στούντιο του Χόλυγουντ θα πρέπει να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες τους στις ταινίες blockbusters με τεράστιο προϋπολογισμό. Μάλιστα, τονίζουν ότι οι υπάρχοντες προϋπολογισμοί είναι «μη βιώσιμοι» αν οι εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση στο τεράστιο κοινό της Κίνας, πράγμα που σημαίνει ότι θα αλλάξει δραστικά το μοντέλο του επιχειρεί στη συγκεκριμένη αμερικανική βιομηχανία.
Καθηγητής media στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια εξηγεί ότι για να πουλήσουν τις ταινίες στο Κινεζικό κοινό, τα στούντιο στις ΗΠΑ «έχουν προσλάβει Κινέζους σταρ και έχουν ρυθμίσει το περιεχόμενο των ταινιών για να πουλά στην τεράστια κινεζική αγορά».
Πρόσφατα παραδείγματα είδαμε σε νέες ταινίες, όπως η αφαίρεση της σημαίας της Ταϊβάν από το μπουφάν του Τομ Κρουζ στο επερχόμενο «Top Gun: Maverick», καθώς και η αλλαγή ενός πρωταγωνιστικού χαρακτήρα στον «Doctor Strange» - τοποθετήθηκε ένας Κέλτης αντί για έναν Θιβετιανό μοναχό. Και αυτά επειδή η Κίνα θεωρεί ότι η αυτόνομη Ταϊβάν στην πραγματικότητα έχει αποσχιστεί, ενώ συνεχίζει να έχει το πόδι της στο Θιβέτ.
Και όσο οι ΗΠΑ δεν καταφέρνουν να ελέγξουν την πανδημία, τόσο το Χόλυγουντ θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα.
Την ώρα που Χολιγουντιανές ταινίες πάτωναν στην Κίνα, τοπικές παραγωγές σημείωναν πολύ μεγάλη επιτυχία. Τον περασμένο Αύγουστο βγήκε μία Κινεζική παραγωγοί, «οι Οχτακόσιοι». Ήταν μία πολεμική ταινία της Κινεζικής CMC Pictures που απέφερε 100 εκατ. δολάρια στο εσωτερικό και 400 εκατ. δολάρια στο εξωτερικό.
Τα προβλήματα του Χόλυγουντ στην Κίνα σχετίζονται, φυσικά, και με την αυξημένη ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ο κορονοϊός αύξησε αρκετά τον εθνικισμό των Κινέζων και, ταυτόχρονα, μία πολεμική κατά ξένων χωρών, που βλέπουμε συχνά και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.