Η αμερικανική οικονομία βασίζεται στο σχέδιο Μπάιντεν

AP Images

Το μέλλον της οικονομικής ανάκαμψης βασίζεται στην αποστολή του Τζο Μπάιντεν να δώσει ώθηση στον εμβολιασμό των Αμερικανών. Καθώς παρότι η ανακάλυψη των εμβολίων ήρθε ταχύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν, η διανομή τους καθυστερεί, εν μέρει εξ αιτίας της χαοτικής διακυβέρνησης Τραμπ και της ανύπαρκτης σχεδόν διαδικασίας μετάβασης – με ευθύνη του πρώην Προέδρου.

Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε μία σειρά Προεδρικών διαταγμάτων με στόχο να επιταχυνθεί η διανομή εμβολίων και τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Είναι μία μάχη με το χρόνο, όχι μόνο για να σωθούν ζωές, αλλά και για να επιβιώσει η οικονομία.

Μετά από ένα καλό καλοκαίρι, η αμερικανική οικονομία επιβραδύνθηκε σημαντικά έως τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, καθώς η κατάσταση με την πανδημία επιδεινωνόταν διαρκώς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν τον περασμένο Δεκέμβριο θέσεις εργασίας για πρώτη φορά από την Άνοιξη, ενώ άλλοι 900.000 Αμερικανοί έκαναν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα της Προεδρίας Τραμπ.

Ειδικός αναλυτής, πρώην σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, δήλωσε στο CNN ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «αρνητικό σπιράλ» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική μείωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως συνέβη και πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, η πανδημία έχει σκοτώσει πάνω από 400.000 Αμερικανούς μέχρι σήμερα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Και κανείς φυσικά δεν περιμένει ότι τα εμβόλια θα βρίσκονται σε όλα τα φαρμακεία των ΗΠΑ, όπως είχε προβλέψει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η στιγμή είναι σημαντική, καθώς οι υγειονομικοί περιορισμοί και τα μέτρα που λαμβάνουν εθελοντικά οι Αμερικανοί πιέζουν τους τομείς της οικονομίας που είναι επιρρεπείς στον κορωνοϊό, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι εισπράξεις στους κινηματογράφους, οι εσωτερικές πτήσεις, αλλά και η πληρότητα των ξενοδοχείων στις ΗΠΑ παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν την κρίση που έφερε η πανδημία.

Εκατομμύρια άνθρωποι με δουλειές που σχετίζονται με τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κομμωτήρια, τα καθαριστήρια, τα σινεμά, τις κρουαζιέρες, τα ξενοδοχεία και πάρα πολλούς άλλους τομείς έχουν μείνει εκτός δουλειάς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας λειτουργεί στο 81% των δυνατοτήτων της.

Και σίγουρα τα διατάγματα του Προέδρου βοηθούν, όμως ο Μπάιντεν χρειάζεται να περάσει το Κογκρέσο το πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να βοηθήσει την οικονομία όσο τίποτε άλλο. Στο πακέτο περιλαμβάνεται μία επιταγή 1.400 δολαρίων σχεδόν σε όλους όσοι βγάζουν λιγότερα από 75.000 δολάρια το χρόνο, 350 δισεκατομμύρια δολάρια για τις τοπικές κυβερνήσεις και 400 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ