Τα πάνω - κάτω στην παγκόσμια μετακίνηση λόγω πανδημίας
Η Σανγκάη κατάφερε φέτος να εκθρονίσει το Λονδίνο και να γίνει η «πιο συνδεδεμένη» πόλη του κόσμου, γεγονός που φυσικά αποδίδεται στην πανδημία του κορωνοϊού.
Η πανδημία και οι περιορισμοί στα ταξίδια είχαν ως αποτέλεσμα να διολισθήσει κατά 67% η «συνδεσιμότητα» στα αεροπορικά ταξίδια, σύμφωνα με την Ένωση των Αεροπορικών Εταιρειών, ΙΑΤΑ.
Έτσι, η Σανγκάη ανελίχθηκε στη λίστα, ενώ αυτή τη στιγμή οι πρώτες τέσσερις πόλεις με την περισσότερη συνδεσιμότητα στον πλανήτη βρίσκονται στην Κίνα. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΙΑΤΑ, η πανδημία ουσιαστικά «διέλυσε έναν αιώνα προόδου» στον τομέα της συνδεσιμότητας μεταξύ των πόλεων.
«Η δραματική αυτή μεταστροφή δείχνει το μέγεθος της αλλαγής που έγινε όσον αφορά στη συνδεσιμότητα των πόλεων και την κίνηση των πολιτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΙΑΤΑ.
Οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί κόμβοι του πλανήτη, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Τόκιο, έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι πτήσεις εντός και εκτός πόλεων.
«Δεν υπάρχουν νικητές, απλά κάποιοι παίκτες τραυματίστηκαν λιγότερο από κάποιους άλλους. Μέσα σε μία αρκετά σύντομη χρονικά περίοδο, αναιρέθηκε ένας αιώνας προόδου όσον αφορά στον να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά και να συνδεθούν μεταξύ τους οι αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα αεροπορικά ταξίδια στο εσωτερικό της Κίνας έχουν σχεδόν ανακάμψει πλήρως και κατά τη διάρκεια της «Χρυσής Εβδομάδας» των διακοπών 425 εκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Κινεζικό υπουργείο Τουρισμού.
Ταυτόχρονα, η Κίνα ανοίγει σταδιακά και τους αεροδιαδρόμους, καθώς διαπραγματεύεται συμφωνίες για ταξίδια χωρίς καραντίνα με μία σειρά χωρών, όπως η Ιαπωνία και Σιγκαπούρη.
Οι τέσσερις πιο συνδεδεμένες πόλεις του πλανήτη αυτή τη στιγμή είναι η Σανγκάη, το Πεκίνο, η Γκουανγκζού και η Σενγκντού.
Στις αρχές της εβδομάδες, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, ζήτησε να δημιουργηθεί ένας «παγκόσμιος μηχανισμός» που θα ανοίξει τα διεθνή ταξίδια με τη χρήση κωδικών QR.
Όμως, η υπόλοιπη Ασία δεν τα πάει τόσο καλά όσο η Κίνα. Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, και το Χονγκ Κόνγκ έχουν δει δραματική πτώση κατά 81% τη συνδεσιμότητά τους.
Η ΙΑΤΑ εκτιμά ότι τουλάχιστον 46 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών κινδυνεύουν, ενώ κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων δεκαετιών, ο αριθμός των πόλεων που συνδέθηκαν απευθείας υπερδιπλασιάστηκε, την ώρα που το κόστος των ταξιδιών μειώθηκε σημαντικά.