Πώς θα εξελιχθεί η εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν

AP Images

Στις 20 Ιανουαρίου, στο Λευκό Οίκο θα μετακομίσει ο Δημοκρατικός, πρώην Αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, ένας πολιτικός που έχει πορευτεί εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίες στην αμερικανική πολιτική σκηνή με όπλο το ήθος, την ευγένεια και την ευπρέπεια.

Παρά το γεγονός ότι τα τρέχοντα εσωτερικά προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ιδιαιτέρως πιεστικά, ο νέος πρόεδρος αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στην εξωτερική πολιτική, λόγω της αναταραχής που έφερε σε μία σειρά εξωτερικών μετώπων ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μία από τις προτεραιότητες του νέου Προέδρου πρόκειται να είναι η αναθέρμανση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τις Βρυξέλλες και με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και με τις χώρες μέλη της Νατοϊκής συμμαχίας. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά να θέσει τε «τεχνητό κώμα» το ΝΑΤΟ, όπως τον κατηγόρησε και ο Εμανουέλ Μακρόν, δε βρίσκει σύμφωνο τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα επιχειρήσει να αναβιώσει το Δυτικό Μέτωπο. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία και η σπουδή της Δύσης και των Ευρωπαίων ηγετών να συγχαρούν θερμά τον Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις με το που διαφάνηκε η ξεκάθαρη νίκη τους. Ενώ η Άγκελα Μέρκελ αφήνει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτή να συζητήσει το θέμα των χρημάτων που καταβάλει η Γερμανία για αμυντικούς εξοπλισμούς.

Πέραν, όμως, της Ευρώπης, μία από τις προτεραιότητες του νέου προέδρου αναμένεται να είναι η Ρωσία και, στη συνέχεια, η Κίνα. Ο Τζο Μπάιντεν έχει κρατήσει – και επί Προεδρία Ομπάμα – σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα, γεγονός που δικαιολογεί φυσικά και το δισταγμό του Βλαντιμίρ Πούτιν να καλέσει τον Μπάιντεν για να τον συγχαρεί, λέγοντας ότι περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών. Κάτι που δεν είχε κάνει όταν εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε τον Πούτιν στο απυρόβλητο ακόμα και όταν αποδείχτηκε η ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Όσον αφορά στην Κίνα, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη. Ο Τραμπ είχε αρχικά πολύ καλές σχέσεις με τον Σι Ζινπίνγκ – όπως και με κάθε άλλο αυταρχικό ηγέτη στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Κιμ Γιονγκ Ουν – του πιο άγριου δικτάτορα του πλανήτη. Στη συνέχεια, ο Τραμπ ξεκίνησε έναν αμφιλεγόμενο εμπορικό πόλεμο προς το Πεκίνο βάζοντας στο επίκεντρο την Huawei και το 5G. Ωστόσο, οι διαρκείς αλληγορίες του κάθε άλλο παρά ευνόησαν την αμερικανική οικονομία, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες με έδρα στην Κίνα επέλεξαν να πάνε σε άλλες ασιατικές χώρες, παρά να γυρίσουν στις ΗΠΑ.

Αυστηρή στάση αναμένεται να κρατήσει και ο Μπάιντεν απέναντι στο Πεκίνο, όμως σίγουρα θα έχει μεγαλύτερη συνοχή. Ένα επίσης πολύ σημαντικό θέμα που θα θίξει το Πεκίνο, τη Μόσχα, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, είναι η προτεραιότητα που αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις χώρες που τα παραβιάζουν, όπως οι προαναφερόμενες.

Όσον αφορά στη γειτονική μας χώρα, τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι τόσο εύκολα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ήταν επί διακυβέρνησης Τραμπ. Ο απερχόμενος Πρόεδρος έχει μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S400 από τη Ρωσία, ενώ δεν έπαυε να επαναλαμβάνει πόσο θαυμάζει και εκτιμά τον Τούρκο «Σουλτάνο». Επίσης, αμφιλεγόμενος είναι ο ρόλος που έπαιξε ο γαμπρός του Τραμπ με τον γαμπρό του Ερντογάν και το θέμα της τουρκικής τράπεζας, που κατηγορείται ότι παραβίασε το εμπάργκο του Ιράν – σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η οικογένεια Ερντογάν.

Αντιθέτως, ο Μπάιντεν έχει εδώ και πολλά χρόνια στενές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο και έχει σε συνεντεύξεις του κατηγορήσει τον Ερντογάν για την αυταρχική πολιτική του, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σειρά άλλων θεμάτων. Ενώ έχει ταχθεί και ανοιχτά υπέρ των κυρώσεων στον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Μπάιντεν έχει δηλωώσει ρητά ότι θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, από την οποία αποχώρησε η κυβέρνηση Τραμπ, και την οποία έχουν ψηφίσει σχεδόν 200 κυβερνήσεις παγκοσμίως, ενώ θα επαναφέρει τη χώρα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μετά την απόφαση του Τραμο για απόσσυρση εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Μπάινεν απέναντι στο Ιράν. Ο νέος Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θέλει να επανάλθει στη συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Τεχεράνης, από την οποία αποχώρησε ο Τραμπ – και από αυτή! Όμως, η στάση που θα κρατήσει η μουσουλμανική χώρα είναι ένα αίνιγμα...

ΣΧΕΤΙΚΑ