Η πανδημία αλλάζει την αγορά εργασίας - Οι δουλειές του αύριο

Κόσμος με μάσκες στην Ιαπωνία / AP Images

Έντονες ανησυχίες προκαλεί μία νέα έκθεση, σύμφωνα με την οποία η ύφεση που έχει φέρει ο κορωνοϊός έχει επιταχύνει μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια έως και 85 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και, όπως τονίζεται, «η αυτοματοποίηση, σε συνδυασμό με την ύφεση του Covid – 19, δημιουργεί μία ‘διπλή αναστάτωση’ στην αγορά εργασίας». Και προειδοποιεί ότι η ανισότητα είναι πιθανό να αυξηθεί εκτός αν οι εργαζόμενοι που χάσουν τη θέση εργασίας τους επανατοποθετηθούν σε άλλο πόστο.

Πάνω από τα δύο πέμπτα των εταιρειών που ερεύνησαν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός αποκάλυψαν ότι σκοπεύουν να μειώσουν το εργατικό τους δυναμικό, στο πλαίσιο της τεχνολογικής τους ανάπτυξης.

Στην έκθεση, μάλιστα, αποκαλύπτεται και μία ιδιαιτέρως ανησυχητική τάση: για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η απώλεια θέσεων εργασίας είναι μεγαλύτερη από τη δημιουργία νέων θέσεων – και αυτό επηρεάζει κυρίως του πιο αδύναμους και χαμηλόμισθους εργαζομένους.

Ούτως ή άλλως, η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη και αλλού έχουν ενισχύσει τη μισθωτή εργασία με σκοπό να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες της ανεργίας. Την ίδια ώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανεργία ακολουθεί ανοδική πορεία, ενώ οι βουλευτές «μαλώνουν» για τα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να ληφθούν και για το ύψος του συγκεκριμένου πακέτου.

Επίσης, η πανδημία έχει αυξήσει δραματικά τις υπάρχουσες ανισότητες, επειδή οι τομείς που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία είναι τα ταξίδια και ο τουρισμός, η φιλοξενία και οι λιανικές πωλήσεις, γενικά τομείς στους οποίους εργάζονται περισσότεροι νέοι, χαμηλόμισθοι και γυναίκες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τις ανισότητες στα εισοδήματα και να οδηγήσει έως και 115 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια έως το τέλος της χρονιάς.

Η πανδημία, όπως είναι γνωστό, επιτάχυνε την υιοθέτηση τεχνολογικών εφαρμογών από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, δίνοντας τεράστια ώθηση στη ζήτηση για υπηρεσίες cloud και για πωλήσεις μέσω διαδικτύου, ενώ πίεσε τις επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους μέσω διαδικτύου.

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα για τηλε-εργασία, είτε επειδή η δουλειά τους απαιτεί τη φυσική τους παρουσία, είτε επειδή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο βρίσκονται σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση.

Σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η μετάβαση προς την αυτοματοποιημένη εργασία εκτιμάται ότι θα στοιχίσει τη θέση 85 εκατομμυρίων εργαζομένων έως το 2025, ωστόσο θα δώσει ώθηση σε 97 εκατομμύρια νέους ρόλους, όπως για παράδειγμα σε «πράσινες» εφαρμογές, σε θέσεις που έχουν να κάνουν με την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, σε μηχανικούς cloud, αλλά και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ