Μπορεί να επιβιώσει ο πλανήτης μετά από μία ακόμα θητεία του Τραμπ;
Εν μέσω μίας ολέθριας πανδημίας, τεράστιων διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Αμερική και μία μάλλον «πικρή» προεκλογική εκστρατεία – χωρίς να ξεχνάμε και την αρρώστια του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ – οι Αμερικανοί ίσως ξεχνούν τι έχει συμβεί στη χώρα κατά την τελευταία τετραετία και κυρίως τι σημαίνει αυτή η θητεία για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον στο εξωτερικό. Όμως,, όπως τονίζει σε ανάλυσή του το Politico, η λίστα των αλλαγών που έφερε η εξωτερική πολιτική του Τραμπ είναι τεράστια.
Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με μικρές συναινέσεις και τεράστιους συμβιβασμούς όταν όλα πάνε καλά, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο για τόσες αναταράξεις λόγω της Αμερικανικής προεδρίας.
Μετά τη δέσμευσή του να βάλει «πάνω απ’ όλα την Αμερική», ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από πολλές παγκόσμιες συμφωνίες, αλλάζοντας ξαφνικά την πορεία των μεγάλων παγκόσμιων προτεραιοτήτων που είχαν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και των ηθικών δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει. Επίσης, αγνόησε, σνόμπαρε και πρόσβαλε τους δημοκρατικούς ηγέτες παγκοσμίως για να «χαϊδέψει τα αυτιά» του Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλων απολυταρχικών ηγετών.
Και παρά το γεγονός ότι οι σημαντικότεροι θεσμοί της Δύσης – όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – είναι ακόμα όρθιοι, το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν μετά από άλλα τέσσερα χρόνια διαρκούς από-επένδυσης από τη μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως.
Πράγμα που μας φέρνει στο ερώτημα: τι γίνεται αν ο Τραμπ κερδίσει άλλη μία θητεία στο Λευκό Οίκο; Οι ειδικοί που απάντησαν στην έρευνα του Politico εξέφρασαν απόψεις για το τι θα γίνει σε μία σειρά θεμάτων, από την άμυνα έως το εμπόριο και από τη δημόσια υγεία έως το περιβάλλον, σε περίπτωση που ο Τραμπ επανεκλεγεί.
Πολλά από τα δεδομένα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά: ο Τραμπ προσπαθεί ήδη να αυξήσει τα πυρηνικά των ΗΠΑ, ενώ δείχνει έτοιμος να διαλύσει άλλη μία παγκόσμια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
Ταυτόχρονα, έντονοι είναι οι φόβοι για το πώς μία ακόμα θητεία του Τραμπ θα ενισχύσει τους απολυταρχικούς ηγέτες ανά τον κόσμο, οι οποίοι έχουν παραταχθεί στη σειρά για να τον στηρίξουν, όπως άλλωστε είναι φυσικό. Και παρά το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες έχουν καταφέρει να ελιχθούν στους εμπορικούς πολέμους του Τραμπ και στην πολιτική του για το περιβάλλον – που δεν περιλαμβάνει την προστασία του – η εγκατάλειψη της παγκόσμιας σκηνής σίγουρα θα επιβαρύνει την Ουάσιγκτον και θα δώσει χώρο στην Κίνα για να καλύψει το κενό.
Όπως τονίζει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς φογκ Ράσμουσεν, όποιος βρεθεί τον Ιανουάριο στο Οβάλ Γραφείο θα πρέπει να καταλάβει ότι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πλεονέκτημα της Ουάσιγκτον έναντι του Πεκίνου είναι το τεράστιο δίκτυο των συμμαχιών, το οποίο ο Τραμπ σκοπίμως αφήνει να καταρρεύσει.
Ενδιαφέρον έχει δημοσκόπηση της Pew σε 13 δημοκρατικές χώρες, όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ηγεσία του Τραμπ κυμαίνεται από το 9% στο Βέλγιο στο 25% στην Ιαπωνία, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό. Ακόμα και οι υποστηρικτές της άκρας δεξιάς σε αυτές τις χώρες εμπιστεύονται τον Τραμπ έως 45% στην καλύτερη περίπτωση.
Αυτό σημαίνει ότι το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα. Σταδιακά, η Ουάσιγκτον χάνει την επιρροή της στους παραδοσιακούς της συμμάχους, ενώ ο σεβασμός έχει χαθεί από την τραγική αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση του Τραμπ.
Κάποιοι παρατηρητές ανησυχούν ακόμα και για την κατάσταση της δημοκρατίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Και θεωρούν ότι αν ξανακερδίσει ο Τραμπ, τότε η Ουάσιγκτον ίσως βρεθεί πιο κοντά σε χώρες όπως η Ουγγαρία αντί για τις παραδοσιακές Δυτικές δημοκρατίες…