Έρευνα–σοκ για την αεροπλοΐα – Κινδυνεύουν 46 εκατ. θέσεις εργασίας
Η κατάρρευση της αεροπλοΐας εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να εξαφανίσει έως και 46 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, όπως αποκαλύπτει έρευνα που ρίχνει φως στις συνέπειες που έχει για την παγκόσμια οικονομία η παρατεταμένη πτώση των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και του τουρισμού.
Η Ένωση, Air Transport Action Group (ATAG), με έδρα στη Γενεύη, που εκπροσωπεί οργανισμούς από το σύνολο της συγκεκριμένης βιομηχανίας έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα, σύμφωνα με την οποία κινδυνεύουν πάνω από τις μισές θέσεις εργασίας στον τομέα, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 88 εκατομμύρια. Τα 46 εκατ. μπορεί να χαθούν ακόμα και προσωρινά, λόγω της πανδημίας, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση δε θα επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα πριν από το 2024.
Οι απώλειες θέσεων εργασίας στις αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και τις κατασκευάστριες αεροσκαφών μπορεί να φτάσουν τα 4,8 εκατομμύρια έως τις αρχές της χρονιάς, μειώνοντας την απασχόληση κατά 43% σε σχέση με τα επίπεδα προς της πανδημίας, σύμφωνα με ανάλυση του Oxford Economics.
Άλλα 26 εκατ. θέσεις εργασίας είναι πιθανό να χαθούν από τον τουρισμό που σχετίζεται με τις αερομεταφορές, ενώ περίπου 15 εκατ. θέσεις κινδυνεύουν να χαθούν από εταιρείες που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες στον τομέα των αερομεταφορών ή σε όσους εργάζονται στη βιομηχανία αεροπλοΐας.
«Η πανδημία θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στη βιομηχανία για πολλά χρόνια», τονίζεται στην έκθεση, από την οποία προκύπτουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον τρόπο ζωής σε εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλον τον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι ο αεροπορικός τομέας ουσιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί τον περασμένο Απρίλιο εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας και μέχρι σήμερα συνεχίζει να πιέζεται, με τους ειδικούς να προβλέπουν συνέχιση της τάσης.
«Υπήρξαν και παλαιότερα μειώσεις στην αεροπορική κίνηση και στο παρελθόν για διάφορους λόγους, αλλά ποτέ πριν δεν είχε κλείσει το παγκόσμιο σύστημα», τονίζεται στην έκθεση, που προβλέπει επίσης ότι ο αριθμός των επιβατών για το σύνολο του έτους θα είναι μειωμένος στο μισό σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια από κυβερνήσεις, αλλά και τη διενέργεια γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό στους επιβάτες πριν την πτήση. Αυτό, όπως λένε, θα αυξήσει την επιβατική κίνηση, καθώς θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των επιβατών που διστάζουν να ταξιδέψουν από φόβο μήπως κολλήσουν τον COVID.
Πάντως, οι απολύσεις στις αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει με την γερμανική Lufthansa, την British Airways, τη χαμηλού κόστους Ryanair, την Air France-KLM και την Scandinavian Airlines να έχουν ανακοινώσει ότι κινδυνεύουν ήδη πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας.