Η επική μάχη της Apple με το Fortnite
Η Apple και η Epic Games – η κατασκευάστρια εταιρεία του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού, Fortnite – πρόκειται να «συγκρουστούν» σήμερα στα αμερικανικά δικαστήρια, σε μία μάχη που εκ πρώτης όψεως δε φαίνεται ιδιαίτερα σημαντική, όμως, σύμφωνα με ειδικούς, θα καθορίσει πολλά στο μέλλον…
Οι δύο εταιρείες αναμένεται να «συγκρουστούν» μετά την πρόταση του δικαστηρίου που υποχρεώνει προσωρινά την Apple να ξαναφέρει το Fortnite στο iOS App Store. Η κολοσσιαία αμερικανική τεχνολογική εταιρεία αφαίρεσε το παιχνίδι τον περασμένο μήνα, με την αιτιολογία ότι παραβιάζει τους κανονισμούς της, επειδή η Epic που το κατασκευάζει βρήκε ένα τρόπο ώστε οι χρήστες να παρακάμπτουν το σύστημα πληρωμής της Apple.
Όμως, η σημερινή δίκη ουσιαστικά ξεπερνά τις δύο εταιρείες. Αντανακλά χρόνια παραπόνων από τους developers (κατασκευαστές) εφαρμογών σε ολόκληρο τον κόσμο που υποστηρίζουν ότι η αυστηρή πολιτική του αμερικανικού κολοσσού «πνίγει» την καινοτομία και έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά το κόστος για τους καταναλωτές.
Το αποτέλεσμα της δίκης θα έχει συνέπειες σε αυτό που η ειδικοί αποκαλούν μία αντιμονοπωλιακή υπόθεση κατά της Apple, η οποία απειλεί το προφίλ της πιο πολύτιμης – βάσει χρηματιστηριακής αξίας – επιχείρησης του πλανήτη και συνολικά την ψηφιακή οικονομία.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Epic έχει μηνύσει και την Google, η οποία απέσυρε επίσης τον περασμένο Αύγουστο το Fortnite από τις εφαρμογές της για παρόμοιο λόγο με την Apple.
Όταν κάποιος αγοράζει κάτι από το App Store, η Apple παίρνει προμήθεια 30% για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Όμως, τον περασμένο μήνα, η Epic βρήκε τρόπο στην τελευταία ανανέωση του Fortnite να καλεί τους χρήστες να πληρώνουν μέσω ενός ψηφιακού νομίσματος και τελικά να μη δίνει στην Apple το 30%.
Η Apple αφαίρεσε το Fortnite από το App Store και ανακάλεσε την πρόσβαση στο Unreal Engine, ένα λογισμικό της Epic για κατασκευαστές εφαρμογών, το οποίο πλέον χρησιμοποιούν ακόμα και στο Χόλιγουντ για ψηφιακές σκηνές και περιβάλλοντα.
Κάπως έτσι, η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, με την Epic να κατηγορεί την Apple ότι έχει φτιάξει ένα μονοπώλιο και ότι η προμήθεια του 30% είναι υπερβολική.
Πέραν, λοιπόν, της ανταλλαγής επιστολών και των κατηγοριών μεταξύ των επιχειρήσεων, που έχουν επιστρατεύσει στρατιές δικηγόρων, το θέμα μεταξύ τους πάει και ένα βήμα παραπέρα. Η υπόθεση ταράζει τα ίδια τα θεμέλια της Apple και τον τρόπο που βγάζει χρήματα, καθώς η Epic δεν πάει την Apple στα δικαστήρια μόνο για το θέμα του Fortnite, αλλά την κατηγορεί για τη δημιουργία μονοπωλίου που παραβιάζει τους κανονισμούς για τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό.
Σε περίπτωση λοιπόν που η Apple χάσει, θα πρέπει να αλλάξει συνολικά τον τρόπο που λειτουργεί το App Store, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες.