Η φέτα στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας – ΕΕ

Φωτογραφία: Shutterstock

Πριν από μερικά χρόνια η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας αποτελούσε μία τεράστια διπλωματική επιτυχία, ωστόσο η Σύνοδος που ξεκινά σήμερα μάλλον θα μας δείξει πόσο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις των δύο περιοχών, ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία αναμένεται να είναι μία συμφωνία που αφορά στο Ιρλανδικό ουίσκι, την ελληνική φέτα και την πάστα φασολιών από την Κίνα.

Αρχικά, η Σύνοδος είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Λειψία, ωστόσο τελικά θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ήδη συμμετείχαν και σε μία άλλη τηλεδιάσκεψη που έγινε τον περασμένο Ιούνιο σε «έντονο» κλίμα.

Σε αντίθεση με τη Σύνοδο του Απριλίου του 2019 όταν ο Σι υποσχέθηκε να ανοίξει την Κινεζική οικονομία σε ευρωπαϊκές εταιρείες, η σημερινή συνάντηση μάλλον θα δείξει τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο περιοχών σε μία σειρά θεμάτων, που αφορούν το κλίμα, το εμπόριο, το Χονγκ Κονγκ, αλλά και τον κορωνοϊό.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Κινέζων όσον αφορά στο χτίσιμο μίας διμερούς εμπορικής σχέσης», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που προετοιμάζεται για τη Σύνοδο, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις τρεις το μεσημέρι, ενώ δεν αναμένεται να βγει κοινή ανακοίνωση, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο Πεκίνο έχει σκληρύνει εξ αιτίας του κορωνοϊού, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες και ειδικοί πιστεύουν ότι ξεκίνησε από την Κίνα, ενώ η ένταση αυξήθηκε και εξαιτίας του νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, με τη Δύση να υποστηρίζει ότι καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει την Κίνα ότι θα υποστεί τις συνέπειες της επιβολής του συγκεκριμένου νόμου στην πρώην Βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ, παρότι μέχρι ώρας έχει αποφύγει την επιβολή κυρώσεων. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει περιγράψει την Κίνα ως μία «νέα αυτοκρατορία», καλώντας της χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Η ΕΕ και η Κίνα θα υπογράψουν μία συμφωνία για να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής ΠΟΠ στην Κίνα και τα Κινεζικά προϊόντα διατροφής ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία αυτή θα αυξήσει τα προστατευόμενα διατροφικά προϊόντα με «ονομασία γεωγραφικής προέλευσης» και λογικά θα δώσει ώθηση στο εμπόριο προϊόντων μεγαλύτερης αξίας, όπως το Ιρλανδικό ουίσκι, την ελληνική φέτα και την πάστα φασολιών από την Κίνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στο Associated Press, οι προσπάθειες για να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους συμφωνία που θα δίνει στις Ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στην Κινεζική αγορά έχουν βαλτώσει.

Πάντως, η ΕΕ θέλει να σταματήσει το Πεκίνο να είναι ο μεγαλύτερος μολυντής του περιβάλλοντος στον κόσμο και να σταματήσει την κατασκευή λιγνιτικών μονάδων, αλλά και τη χρηματοδότηση των υπαρχόντων. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα πρέπει να επιταχύνει την κορύφωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο 2025 από το 2030.

ΣΧΕΤΙΚΑ