Οι αμερικανικές εταιρείες συνεχίζουν τις δουλειές στην Κίνα
Όλο και πιο απαισιόδοξα εμφανίζονται τα στελέχη των αμερικανικών εταιρειών που έχουν έδρα στην Κίνα αναφορικά με την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον για εμπορικά θέματα. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που επιθυμούν να αποχωρήσει η εταιρεία τους από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο.
Σε έρευνα που έκανε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Σαγκάη, περίπου το 92% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ επιδεινώνονται διαρκώς.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι πάνω από το ένα τέταρτο των αμερικανικών εταιρειών εκτιμούν ότι η ένταση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θα «συνεχιστεί επ’ αόριστον», σε σύγκριση με το 17% πριν από ένα χρόνο. Εν τω μεταξύ, περίπου το 20% των ερωτηθέντων είπαν ότι η ένταση θα κρατήσει από τρία έως πέντε χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη έρευνα του 2019 ήταν 10%.
Και μόλις το 14% εκτίμησαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στην επόμενη χρονιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας έχουν βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδό τους εξ αιτίας μίας σειράς θεμάτων, που ξεκινούν από την πανδημία του κορωνοϊού και φτάνουν μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ και την Ξινγιάνγκ, αλλά και τον έλεγχο της τεχνολογίας.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τερμάτισε την ειδική εμπορική σχέση των ΗΠΑ με το Χονγκ Κονγκ, η οποία περιλάμβανε την εξαίρεση της πόλης από κάποιους δασμούς, αλλά και κάποια προνόμια. Τότε και οι δύο χώρες αποφάσισαν το κλείσιμο προξενείων στο Χιούστον και στην Τσενγκντού.
Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Μεταξύ αυτών ήταν και η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ και μαριονέτα του Πεκίνου, Κάρι Λαμ.
Ταυτόχρονα, ο Τραμπ εξέδωσε προεδρικά διατάγματα που απειλούν με απαγόρευση της λειτουργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο δημοφιλών Κινεζικών εφαρμογών, του TikTok και του WeChat.
Το 32% των ερωτηθέντων στην έρευνα που έκανε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Σαγκάη απάντησαν ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών υπονομεύουν την δυνατότητά τους να διατηρήσουν προσωπικό στην Κίνα. Κάποιοι, μάλιστα, είπαν ότι σκοπεύουν να μειώσουν τις επενδύσεις τους στην Ασιατική χώρα, εξ αιτίας της αβεβαιότητας για τις εμπορικές σχέσεις.
Ωστόσο, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να φύγουν από την Κίνα, παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε μέχρι του σημείο να τους διατάξει να το κάνουν πέρυσι.
Το Πεκίνο συνεχίζει να παρέχει πολλά οφέλη στις εταιρείες που παραμένουν στη χώρα. Κάποιες στοχεύουν στην ανερχόμενη μεσαία τάξη, ενώ άλλες βασίζονται στο εργατικό δυναμικό.
Περίπου το 79% των αμερικανικών εταιρειών πάντως απάντησαν ότι δεν σκοπεύουν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους αλλού. Οι λίγες που ίσως το κάνουν απάντησαν ότι θα προτιμήσουν κάποια άλλη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας και δε θα επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ίσως ελπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.