Τραμπ ή Μπάιντεν; Τι προτιμά η Κίνα;

AP Images

Τα συνέδρια των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών αποτελούν συνήθως μία ευκαιρία για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ώστε να πάρουν μία γεύση για τις θέσεις που πρεσβεύει ο υποψήφιος Πρόεδρος κάθε κόμματος, κυρίως όσον αφορά στα θέματα της εσωτερικής πολιτικής. Όμως τα φετινά συνέδρια ανέδειξαν και κάτι ακόμα: το πώς θα εξελιχθεί η ταραχώδης σχέση της Κίνας με τις ΗΠΑ σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN από ανώτατα στελέχη Κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών, το Πεκίνο προτιμά τον Μπάιντεν από ακόμα μία τετραετία με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο θεωρούν «απρόβλεπτο». Αυτό δε σημαίνει ότι δε θεωρούν ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν δε θα είναι σκληρή με την Κίνα, το αντίθετο μάλιστα. Όμως, πιστεύουν ότι ενδεχόμενη διακυβέρνηση Μπάιντεν θα βασίζεται στη λογική και τα γεγονότα και όχι στη ρητορική και το λαϊκισμό.

Και αυτό που θεωρούν βέβαιο τα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών είναι ότι, ανεξαρτήτως Προέδρου, η σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα θα συνεχιστεί.

Ένα σημαντικό θέμα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είναι η αναίρεση διμερών συμφωνιών που έχουν γίνει κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Σε αυτόν τον τομέα, όλα παίζουν: από τη μεταφορά των αλυσίδων παραγωγής Αμερικανικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Κίνα έως τον εξαναγκασμό Κινεζικών εταιρειών που λειτουργούν στις ΗΠΑ – όπως το TikTok και το Tencent – να αλλάξουν τη μετοχική τους σύνθεση προς όφελος Αμερικανών μετόχων.

Η πρακτική αυτή θα ενισχυθεί σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Μπορεί η Ουάσιγκτον να έχει καταφέρει να πείσει κάποιες εταιρείες να σταματήσουν τη συνεργασία με τον Κινεζικό γίγαντα, Huawei, όμως εν τέλει αυτό που έχουν καταφέρει είναι να καταστήσουν τις Κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες πιο αυτάρκεις σε σημαντικούς τομείς, όπως η κατασκευή τσιπ και η τεχνητή νοημοσύνη.

Ένα ακόμα θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών είναι οι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο Κινεζικές εταιρείες. Η κυβέρνηση Τραμπ έφτιαξε μία σειρά κανόνων, μεταξύ τους και την υποχρέωση των εν λόγω εταιρειών να έχουν συμμορφωθεί έως το 2022 με τους νέους κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών και των λογιστικών πρακτικών. Αναλυτές θεωρούν ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν κατά πάσα πιθανότητα να διατηρήσει τον ίδιο τόνο και τις ίδιες συστάσεις προς τις εταιρείες. Και παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες που είναι ήδη εισηγμένες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τους νέους κανονισμούς, όμως είναι πολύ πιθανό να αποθαρρυνθούν εταιρείες που σκοπεύουν να κάνουν δημόσια εγγραφή στην αμερικανική αγορά.

Τέλος, ένα πολύ μεγάλο θέμα είναι η από-παγκοσμιοποίηση. Η Κίνα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες από την παγκοσμιοποίηση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η παγκοσμιοποίηση έχει βοηθήσει εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής και το εισόδημά τους και πάνω σε αυτό το όνειρο βασίζεται το όραμα του Προέδρου, Σι Ζινπίνγκ.

Όμως, αυτό είναι που πραγματικά θέλει να αλλάξει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι με την παγκοσμιοποίηση, η Κίνα έχει γίνει πλουσιότερη και οι ΗΠΑ φτωχότερες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ η από-παγκοσμιοποίηση έχει γίνει της μόδας – τα σύνορα είναι λιγότερο ανοιχτά και το εμπόριο πιο περιορισμένο.

Αυτό ακριβώς είναι κάτι που το Πεκίνο γνωρίζει ότι δε θα αλλάξει ούτε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Από την άλλη, μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης είναι ένας ασφαλέστερος κόσμος. Όταν οι χώρες έχουν εμπορικές σχέσεις, είναι δύσκολο να εμπλακούν σε διαμάχες. Μία, λοιπόν, από τις μεγάλες ανησυχίες των Ασιατικών εταιρειών είναι ότι μία ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είναι αναπόφευκτη. Και αυτό έγινε πιο πιθανό μετά τη δοκιμή πυραύλων που έκανε πριν από μερικές ημέρες το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ