Η Μπαρτσελόνα ίσως βγει κερδισμένη από την απώλεια του Μέσι
Η αποχώρηση του σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, Λιονέλ Μέσι, από την Μπαρτσελόνα δε χρειάζεται να είναι μία καταστροφή για την Μπαρτσελόνα, σύμφωνα με ανάλυση του οικονομικού δικτύου, Bloomberg, αλλά, όπως τονίζει, μπορεί να αποδειχτεί μία μεγάλη ευκαιρία.
Η ομάδα της Καταλονίας είναι – βάσει τζίρου – η πλουσιότερη ομάδα ποδοσφαίρου του κόσμου. Ωστόσο, ο ετήσιος μισθός των 71 εκατομμυρίου ευρώ του Λιονέλ Μέσι ουσιαστικά διαστρεβλώνει την εικόνα του κόστους της ομάδας, καθώς έχει ως αποτέλεσμα και άλλοι παίκτες, οι οποίοι δεν είναι το ίδιο καλοί, να ζητούν αντίστοιχες αποδοχές αυξάνοντας τα κόστη του ομίλου.
Πέρυσι, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ανέρχονται μόλις στο 0,5% του τζίρου της ομάδας, ο οποίος αγγίζει τα 837 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενη αποχώρηση του Μέσι, υποστηρίζει το Bloomberg, θα σημάνει την επανεκκίνηση των μισθών των παικτών.
Τα χαμηλά κέρδη οφείλονται βέβαια και στο γεγονός ότι η ομάδα ανήκει στα 142.000 μέλη της, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα κέρδη επανατοποθετούνται στο κλαμπ. Όσο αυξάνεται ο τζίρος της ομάδας, τόσο αυξάνονται και οι μισθοί των παικτών. Η αύξηση κατά 44% στον τζίρο μεταξύ του 2017 και του 2019 σήμανε και την αντίστοιχη αύξηση στις αποδοχές των ποδοσφαιριστών.
Η μεγαλύτερη ώθηση των πωλήσεων προήλθε από τη νέα συμφωνία χορηγίας της Nike, που ξεκίνησε το 2018. Φέρεται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 155 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν, όμως τελικά κατέληξε να είναι αρκετά χαμηλότερη, καθώς η ομάδα διεκδίκησε αρκετά δικαιώματα στο μάρκετινγκ. Η συμφωνία πάντως έδωσε τη δυνατότητα στο Μέσι να πάρει μία ακόμα αύξηση, ενώ ακολούθησαν αυξήσεις και σε άλλους παίκτες, όπως ο Λούις Σουάρζεζ, ο ντε Γιονγκ και ο Γάλλος σταρ, Αντουάν Γκρίζμαν.
Το συνολικό μισθολόγιο στην ομάδα ανέρχεται σε 485 εκατ. ευρώ τη χρονιά, το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στον κόσμο. Όμως, η απόδοση στο γήπεδο δεν ακολουθεί ανοδική τάση όπως το μισθολόγιο. Η ομάδα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το Champions League από το 2015. Όταν η Λίβερπουλ πήρε το τρόπαιο το 2015, το μισθολόγιό της ήταν 276 εκατ. ευρώ, ενώ στο ρόστερ της διέθετε πέντε παίκτες παραπάνω από την Μπάρτσα.
Η αποτυχία – το τελευταίο διάστημα – της Μπαρτσελόνα να κυριαρχήσει στους τίτλους την έκαναν να πλησιάσει σε αρνητικά αποτελέσματα, οπότε η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να δανείσει κάποιους παίκτες σε άλλες ομάδες ώστε να αποσβέσει το κόστος του συμβολαίου τους.
Η μετοχική σύνθεση της Καταλανικής ομάδας καθιστά την ανάγκη για ροή κεφαλαίου πιο σημαντική απ’ ό,τι σε άλλες ομάδες με μετόχους. Όσο περισσότερα ξοδεύει για τους παίκτες, τόσο μειώνονται τα αποθεματικά της σε περίπτωση που έρθουν δύσκολοι καιροί. Όταν η ομάδα ανήκει στους φιλάθλους, αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση δεν μπορεί να πουλήσει μετοχές σε περίπτωση που αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες. Ή τουλάχιστον δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να λάβει το πράσινο φως από χιλιάδες ανθρώπους.
Το μοντέλο αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορεί να δανειστεί λιγότερα σε σχέση με άλλες ομάδες. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα η Καταλανική ομάδα να έχει λιγότερα χρέη από άλλες μεγάλες ομάδες.
Βέβαια, η αναμενόμενη αποχώρηση του Μέσι σίγουρα θα πονέσει τους λογιστές της Μπαρτσελόνα. Παρότι υπάρχει ρήτρα 700 εκατομμυρίων ευρώ στο συμβόλαιό του για την αποχώρησή του, ο ίδιος προσπαθεί να προκαλέσει την αποχώρησή του χωρίς να πληρώσει κάτι. Δύσκολα θα το επιτρέψει αυτό η διοίκηση της ομάδας, όμως η καθαρή αξία της αποχώρησης μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη. Επίσης, τα χρήματα που θα γλυτώσει η ομάδα από το συμβόλαιο είναι πάρα πολλά.
Η πώληση του Μέσι θα γλυτώσει την Μπαρτσελόνα από την τεράστια αμοιβή του και ταυτόχρονα θα μειώσει την «πληθωριστική» επίπτωση που έχει ο μισθός του στους άλλους παίκτες. Κάτι τέτοιο ίσως αποβεί σωτήριο για τη μεγάλη Ισπανική ομάδα δεδομένου ότι ξεκινάει μία δύσκολη σεζόν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που ενδέχεται να συνεχιστεί σε άδεια στάδια.