Η Γερμανία βούλιαξε στην ύφεση, αλλά η αγορά εργασίας επιβιώνει
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, βίωσε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, καθώς η πανδημία έπληξε καίρια τις εξαγωγές, αλλά και τις δαπάνες των καταναλωτών.
Ωστόσο, παρά την ιστορική κατάρρευση του Γερμανικού ΑΕΠ, η ανεργία της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη ενισχύθηκε οριακά – και όλα αυτά χάρη σε ένα πρόγραμμα βραχείας απασχόλησης που έχει τις ρίζες του στον προηγούμενο αιώνα. Έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από τις Γερμανικές κυβερνήσεις για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας – η πρώτη φορά ήταν κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης τη δεκαετία του 1970.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε 10,1%, που αποτελεί τη σημαντικότερη πτώση από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, το 1970.
Με εξαίρεση τις δημόσιες δαπάνες, όλοι οι τομείς της Γερμανικής οικονομικής δραστηριότητας κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, των εισαγωγών, των επενδύσεων και των δαπανών των νοικοκυριών. Η πτώση αυτή του ΑΕΠ ουσιαστικά εξάλειψε μία δεκαετία ανάπτυξης και ήταν χειρότερη από το αναμενόμενο.
Αυτό, όμως, που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι η ανεργία στη χώρα αυξήθηκε οριακά στο 4,2% από το 3,8% στα τέλη Μαρτίου. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 203.000 θέσεων εργασίας, γεγονός που ενισχύει τον αριθμό των ανέργων στο 1,86 εκατομμύρια. Από την άλλη, στην ευρωζώνη, η ανεργία του Ιουνίου διαμορφώθηκε στο 7,1% τον Ιούνιο από το 6,5% του Μαρτίου.
Τα παραπάνω νούμερα απέχουν πολύ από τα στοιχεία που έρχονται από τις ΗΠΑ όπου η ανεργία διαμορφώνεται στο 11%. Όπως και η Γερμανία, οι ΗΠΑ κατέγραψαν τη σημαντικότερη ύφεση στην ιστορία τους κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 9,5% ή 33% σε ετήσια βάση.
Αυτό, λοιπόν, που σώζει τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία είναι το πρόγραμμα «Kurzarbeit». Η βραχυχρόνια εργασία προστατεύει τις θέσεις εργασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν το χρόνο εργασίας και τους μισθούς, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα επιδοτούνται από το κράτος.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 6,7 εκατομμύρια Γερμανοί δουλεύουν υπό αυτό το καθεστώς, με τη γερμανική κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης για τον κορωνοϊό σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το πακέτο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει μία σειρά ελαφρύνσεων από επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φορολογικές ελαφρύνσεις έως και βοήθεια σε οικογένειες με παιδιά. Επίσης, η Γερμανική κυβέρνηση είναι από τις βασικές εγγυήτριες χώρες για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η πιο δύσκολη περίοδος για τη γερμανική οικονομία ήταν τον περασμένο Απρίλιο, με τις δραστηριότητες να έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν ήδη από τον περασμένο Μάιο. Η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το τρίμηνο που διανύουμε.
Οι μεγαλύτερες ανησυχίες, πάντως, αφορούν τις γερμανικές βιομηχανίες, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών και της κατασκευής εκτιμάται ότι θα ανακάμψει ευκολότερα. Ωστόσο, σημαντικές εταιρείες, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και γενικά η βαριά βιομηχανία, που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους, θα δυσκολευτεί να ανακάμψει.