Αξίζουν τα δίδακτρα των 50.000 δολαρίων στο Χάρβαρντ για διαδικτυακά μαθήματα;
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι το σχολείο σκοπεύει να ξαναρχίσει μαθήματα το επόμενο Φθινόπωρο αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.
Και παρά το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο αναμένει κάποιους φοιτητές – πρωτοετείς και τελειόφοιτους – να πάνε κάποια διαστήματα εκεί, ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών δε θα παρευρεθεί καθόλου κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Μάλιστα, αυτοί που θα πάνε στο Πανεπιστήμιο, θα παρακολουθούν μαθήματα από τους κοιτώνες τους.
Η έκπληξη όμως για πολλούς φοιτητές ήταν ότι τα δίδακτρα των 49.653 δολαρίων – χωρίς να περιλαμβάνεται το δωμάτιο στον κοιτώνα – για την επόμενη σχολική χρονιά θα παραμείνουν τα ίδια.
Για πολλούς φοιτητές, τα φετινά σχέδιά τους για το Χάρβαρντ περιλαμβάνουν τρεις επιλογές: Να πληρώσουν 63 χιλιάδες δολάρια για να ζήσουν εκεί για ένα εξάμηνο, να έχουν μία εμπειρία πιο περιορισμένη σε σχέση με συμφοιτητές τους και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αποκλειστικά μέσω διαδικτύου πληρώνοντας περίπου 54.000 δολάρια και να μείνουν στο σπίτι των γονιών τους και, τρίτον, να πάρουν ένα χρόνο «άδεια» και να επιστρέψουν στο Πανεπιστήμιο αφότου τελειώσει η ιστορία με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις κτλ.
Οι φοιτητές που είχαν ήδη πάρει τη δύσκολη απόφαση της επιλογής του Πανεπιστημίου στο οποίο θα φοιτήσουν και πόσα σκοπεύουν να πληρώσουν γι’ αυτό πλέον βρίσκονται αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη και περίπλοκη επιλογή: Τι να κάνουν φέτος;
Όπως λένε ειδικοί, φοιτητές και γονείς αγωνιούν εξ αιτίας του γεγονότος ότι θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο των διδάκτρων για να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα. Κάποιοι, μάλιστα, προτείνουν την αναβολή των σπουδών για ένα χρόνο, ωστόσο αυτό θα γίνει εις βάρος της μελλοντικής πορείας, αλλά και της ψυχικής υγείας των φοιτητών, με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να βάλουν στη ζυγαριά όλους αυτούς τους παράγοντες.
Κάποια άλλα Πανεπιστήμια προσάρμοσαν τα δίδακτρα στις νέες συνθήκες. Το Πρίστον, για παράδειγμα, ανακοίνωσε μείωση κατά 10%, ενώ το ΜΙΤ ανακοίνωσε ότι αναβάλει τη φετινή αύξηση, μειώνει το κόστος φαγητού και δίνει οικονομική βοήθεια στους προπτυχιακούς φοιτητές.
Το Χάρβαρντ, από την άλλη, διατήρησε την αύξηση, όμως θα προσφέρει «χαρτζηλίκι» 5 χιλιάδων δολαρίων ανά εξάμηνο στους φοιτητές που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια και δε ζουν στην Πανεπιστημιούπολη.
Η πανδημία έφερε διάφορες αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Από τους νεοεισερχόμενους, το 21% άλλαξε την επιλογή Πανεπιστημίου την περασμένη Άνοιξη, ενώ μόνο το 23% πιστεύουν ότι θα λάβουν ποιοτική μόρφωση με αυτόν τον τρόπο. Μόλις το 19% θεωρεί ότι θα χτίσει σχέσεις από μακριά, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey.
Από τους μισούς περίπου φοιτητές που σκοπεύουν να αλλάξουν τα σχέδια τους για το Φθινόπωρο εξ αιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 15% είναι πιθανό να σταματήσουν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Όμως, παρότι η άδεια για ένα μήνα φαίνεται καλή επιλογή, εμπεριέχει και κινδύνους, καθώς μπορεί να επηρεάσει την οικονομική βοήθεια, δηλαδή ενδεχόμενη υποτροφία.